POSYDON: «Υποθαλάσσιο GPS» από τη BAE Systems για λογαριασμό της DARPA

Η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου ανέθεσε στη BAE Systems την ανάπτυξη ενός υποθαλασσίου συστήματος πλοήγησης με σκοπό τη βελτίωση των δυνατοτήτων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για ακριβή πλοήγηση και εντοπισμό θέσης στις λεκάνες των ωκεανών.

Το συμβόλαιο αυτό συνδέεται με το πρόγραμμα POSYDON (Positioning System for Deep Ocean Navigation), που έχει σκοπό την ακριβή πλοήγηση υποβρυχίων ενώ βρίσκονται σε κατάδυση.
Το POSYDON έχει ως στόχο την αντικατάσταση των «παραδοσιακών» μεθόδων πλοήγησης, που εμπεριέχουν τον κίνδυνο εντοπισμού των υποβρυχίων, καθώς χρειάζεται να αναδύονται ανά περιοδικά διαστήματα για να αποκτούν πρόσβαση στο GPS- τα σήματα του οποίου δεν μπορούν να διαπεράσουν το νερό της θάλασσας. Επιπλέον, εχθρικές παρεμβολές μπορούν να εμποδίζουν τη λήψη σημάτων GPS.
Στο πλαίσιο του προγράμματος POSYDON, ομάδα της BAE Systems θα δημιουργήσει ένα σύστημα εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και μέτρησης χρόνου για να μπορούν τα σκάφη να μένουν σε κατάδυση, μέσω της χρήσης πολλαπλών, συνδυασμένων ακουστικών πηγών μακράς εμβελείας σε συγκεκριμένες θέσεις ανά τους ωκεανούς. Επίσης, θα αναπτυχθούν και τα όργανα σκαφών που είναι απαραίτητα για τη λήψη και την επεξεργασία ακουστικών σημάτων για ακριβή πλοήγηση.
Στο πρόγραμμα POSYDON συμμετέχουν επίσης το University of Washington, το MIT και το University of Texas at Austin.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια