Θάνατος online: Στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών το Baidu

Σάλος έχει προκληθεί στην Κίνα από την περίπτωση ενός 21χρονου, ο οποίος είχε εμπιστευθεί τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Baidu (η κινεζική εκδοχή του Google), για να θεραπευθεί από τον καρκίνο που έπασχε. Οι Αρχές υποσχέθηκαν έρευνα.

Ο 21χρονος Ουέι Ζεξί είχε πληροφορηθεί μέσω της μηχανής αναζήτησης Baidu Search για μια πειραματική θεραπεία η οποία προτεινόταν από ένα νοσοκομείο του Πεκίνου.

Δαπάνησε πάνω από 27 χιλιάδες ευρώ για αυτή τη θεραπεία, δανειζόμενος χρήματα από συγγενείς και φίλους του, αλλά χωρίς επιτυχία.

Τα είχε εξηγήσει ο ίδιος σε μήνυμα που ανέβασε στο φόρουμ Zhihu.com, λίγο πριν από τον θάνατό του, τον Απρίλιο.

Ο νεαρός είχε κατηγορήσει τότε το νοσοκομείο για μεγάλες υπερβολές όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, και την Baidu ότι είχε ταξινομήσει τα αποτελέσματα από τη μηχανή αναζήτησής της βάσει των διαφημιστικών εσόδων που είχε από τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας.

Είχε καλέσει επίσης τους άλλους καρκινοπαθείς «να μην επιτρέψουν να εξαπατηθούν».

Η τύχη του Ουέι έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ένα κύμα συγκίνησης και αγανάκτησης στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα.

Η κινεζική αρχή που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Ίντερνετ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι άρχισε έρευνα σε βάρος της Baidu, από κοινού με τις υγειονομικές αρχές και την Υπηρεσία για το Εμπόριο και τη Βιομηχανία.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Baidu, Ρόμπιν Λι, εκλήθη να δώσει εξηγήσεις.

Οι ανακοινώσεις για τη κλήση του Λι και για τη διεξαγωγή έρευνας, που είναι πιθανό να επηρεάσουν τις διαφημιστικές εισπράξεις της μηχανής αναζήτησης σε περίπτωση αυστηρότερων κανονιστικών ρυθμίσεων, έριξαν τη μετοχή της Baidu στη Γουολ Στριτ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια