Οι επιστήμονες μελέτησαν το μυστηριώδη πλανήτη που θα μπορούσε να καταστρέψει τη ζωή στη Γη. Τι ανακάλυψαν

Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοινώθηκε από την επιστημονική κοινότητα η πιθανή ύπαρξη του 9ου πλανήτη. Ενός υποθετικού πλανήτη στην άκρη του ηλιακού συστήματος ο οποίος είναι δύο φορές όσο το μέγεθος της Γης.

Μάλιστα σύμφωνα με τον συνταξιούχο καθηγητή αστροφυσικής, Ντάνιελ Γουΐτμαϊρ, ο άγνωστος αυτός πλανήτης εάν όντως υπάρχει, ίσως να συνδέεται με περιπτώσεις μαζικής εξαφάνισης ειδών και μεγάλων καταστροφών στη Γη λόγω της θέσης του.

Οι επιστήμονες τελικά μελέτησαν τον πλανήτη και κατέληξαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Μάλιστα σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη η οποία διενεργήθηκε από το Σμιθσόνιαν Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ και τους αστρονόμους Gongjie Li και Fred Adams, τρεις είναι οι θεωρίες στις οποίες κατέληξαν για το συγκεκριμένο πλανήτη και το πως μπορεί να προέκυψε, σύμφωνα με την Independent.

1) Ένα διερχόμενο αστέρι έσυρε τον πλανήτη μακριά από τον ήλιο με τη βαρυτική έλξη του

Είναι μία πολύ πιθανή θεωρία σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οποία εξηγεί όχι μόνο την απόσταση αλλά και την ελλειπτική τροχιά του συγκεκριμένου πλανήτη. Ωστόσο η θεωρία αυτή έχει μια αδυναμία. Ποια είναι αυτή; Ότι το αστέρι αυτό θα τραβήξει τον πλανήτη έξω από τον ηλιακό μας σύστημα.

2) Ο Δίας τον «κλώτσησε» μακριά

Ο αστρονόμος Scott Kenyon υποστηρίζει ότι ο πλανήτης είναι ένας τεράστιος γίγαντας αερίου όπως ο Κρόνος, ο Ποσειδώνας και ο Δίας - που σχηματίζεται κοντά στον ήλιο. Ο τελευταίος πλανήτης, ο Δίας δηλαδή, ίσως να ήταν τελικά αυτός που έσπρωξε τον πλανήτη με κάποιο τρόπο προς τα έξω. Για να είμαστε μάλιστα ακριβείς τον «κλώτσησε» όπως λέει και το δημοσίευμα.

3) Ο πλανήτης ήρθε από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα

Μία τρίτη θεωρία είναι και αυτή που θέλει τον 9ο πλανήτη να σχηματίστηκε από ένα άλλο ηλιακό σύστημα, το οποίο ουσιαστικά βρίσκεται κοντά στο δικό μας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια