Με ένα αλγόριθμο επιχειρούν να προβλέψουν το έγκλημα στο Σικάγο

Σε μία πόλη που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα ένοπλης βίας, το Σικάγο, η αστυνομία δημιούργησε μία λίστα πολιτών που είναι πιθανότερο να συμμετέχουν σε παρόμοια επεισόδια, είτε ως θύτες είτε ως θύματα.

Ο κατάλογος, επονομαζόμενος «Strategic Subject List», δημιουργήθηκε από ένα αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη το ποινικό μητρώο, τις συλλήψεις, την εμπλοκή σε περιστατικά ένοπλης βίας, τη συμμετοχή σε συμμορίες και άλλες μεταβλητές.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία το αλγορίθμου παραμένουν μυστικές και ο βασικός εμπνευστής του, ο Μάιλς Ουέρνικ από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόι, αρνείται να προχωρήσει σε αποκαλύψεις.

Σε μία πόλη 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων περίπου 1.400 άτομα είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα περιστατικά βίας και όλα βρίσκονται στη λίστα αυτή, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Έντι Τζόνσον.

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για υποθέσεις ναρκωτικών και οργανωμένης βίας, οι 117 από τους συνολικά 140 συλληφθέντες ήταν στη λίστα.

Επίσης, σε πρόσφατη έκθεση για περιστατικά πυροβολισμών και αυτοκτονιών που έγιναν εντός ενός διημέρου, σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονταν στον εν λόγω κατάλογο.

Από τις αρχές του 2016, περίπου 250 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε περιστατικά ένοπλης βίας και 1.150 έχουν τραυματιστεί. Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων βρισκόταν μέσα στον κατάλογο αυτό.

Οι επικριτές του εν λόγω συστήματος του προσάπτουν ότι θίγει τις δημόσιες ελευθερίες στιγματίζοντας την «φερόμενη τάση προς τη βία» ορισμένων πολιτών.

«Η αμερικανική αστυνομία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό την πληροφορική και την ανάλυση των δεδομένων για να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στις περιοχές υψηλής εγκληματικότητας. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά αποτελεσματικό» δήλωσε ο Ρόμπερτ Ουέισμπεργκ, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια