Εκατομμύρια νεκρά ψάρια κατακλύζουν τις ακτές της Χιλής

Εκατοντάδες νεκρές φάλαινες, δεκάδες χιλιάδες τόνοι σολομού και σαρδέλας κατακλύζουν τους τελευταίους μήνες την ακτή της Χιλής στον Ειρηνικό, με κύριο ύποπτο το ασυνήθιστα ισχυρό Ελ Νίνιο.

Στο πρώτο μιας σειρά μακάβριων ευρημάτων, περισσότερες από 300 φάλαινες βρέθηκαν νεκρές σε απομονωμένους κόλπους της νότιας ακτής στα τέλη τις περυσινής χρονιάς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις αρχές του 2016, μια απότομη αύξηση του του πλαγκτού οδήγησε σε ασφυξία 40.000 τόνους σολομού σε ιχθυοτροφεία του Λος Λάγος, εκεί όπου οι Άνδεις υψώνονται πάνω από λίμνες και καλλιέργειες.

Η απώλεια αντιστοιχεί περίπου στο 12% της ετήσιας παραγωγής σολομού στη Χιλή, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο μετά τη Νορβηγία.

Αυτόν το μήνα, περίπου 8.000 τόνοι σαρδέλας ξεβράστηκαν στις εκβολές του ποταμού Κέουλε, ενώ χιλιάδες δίθυρα μαλάκια σχημάτισαν σωρούς στις ακτές του νησιού Τσιλόε.

Οι Αρχές απέδωσαν το φαινόμενο σε «κόκκινη παλίρροια» από τοξικό πλαγκτόν και απαγόρευσαν την αλιεία στην περιοχή, αφήνοντας χιλιάδες αλιείς εκτός δουλειάς.

Από τη Δευτέρα, εκατοντάδες αγανακτισμένοι ψαράδες με τις οικογένειές τους έχουν αποκλείσει το δρόμο που εξυπηρετεί το Τσιλόε απαιτώντας αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των 150 δολαρίων.

Παρόλο που η κόκκινη παλίρροια επιστρέφει κάθε χρόνο στη νότια Χιλή, το φετινό φαινόμενο επεκτάθηκε πιο βόρεια από ό,τι συνήθως, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χορχέ Ναβάρο του ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών IDEAL.

«Επηρέασε πληθυσμούς δίθυρων μαλακίων [όπως τα μύδια και οι αχιβάδες] που δεν είχαν εκτεθεί ποτέ τόσο πολύ» στο τοξικό πλαγκτόν, είπε.

Στις ακτές του νησιού Σάντα Μαρία, νεκρές σουπιές ξεβράζονται κατά χιλιάδες. Στην κεντρική Χιλή, αρκετές παραλίες έκλεισαν για τους κολυμβητές όταν εντοπίστηκαν θανάσιμες μοβ τσούχτρες (Physalia physalis), οι οποίες κανονικά δεν απαντώνται στην περιοχή.

Οι μαζικοί θάνατοι θαλάσσιων ζώων αποδίδονται εν πολλοίς στο Ελ Νίνιο, ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται ως αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας στον τροπικό Ειρηνικό. Με την ακτή της στον Ειρηνικό να εκτείνεται σε μήκος 4.000 χιλιομέτρων, η Χιλή και επηρεάζει άμεσα και δέχεται καταρρακτώδεις βροχές.

«Πιστεύουμε ότι ένας κοινός παράγοντας στο θάνατο ζώων στη νότια Χιλή, τόσο στα εκτροφεία σολομού όσο και στα ψάρια έξω από τις ακτές, είναι το φαινόμενο Ελ Νίνιο» ανέφερε το χιλιανό ινστιτούτο αλιευμάτων IFOP με δήλωσή του στο AFP.

Η αύξηση της θερμοκρασίας, εξηγούν οι επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αύξηση ειδών του πλαγκτού, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν άλλα είδη καταναλώνοντας το διαθέσιμο οξυγόνο ή πλημμυρίζοντας το νερό με τοξίνες.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι ύποπτοι για τους πρόσφατους μαζικούς θανάτους. Η περυσινή απώλεια εκατοντάδων φαλαινών «μπορεί να οφείλεται σε φυσική οικολογική διαδικασία» εκτίμησε η Λάουρα Φαρίας, ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου της Κονσεψιόν.

«Δεν υπάρχει οικολογική, ωκεανογραφική ή κλιματική εξήγηση» που συνδέει τις νεκρές φάλαινες με άλλα περιστατικά, είπε.

Απέδωσε μάλιστα το μαζικό θάνατο σολομών και σαρδελών στα ιχθυοτροφία της Παταγονίας στη νότια Χιλή. «Υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η αυξημένη συχνότητα της κόκκινης παλίρροιας θα μπορούσε να είναι συνέπεια της ιχθυοκαλλιέργειας» και της απελευθέρωσης στα νερά μεγάλων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών, εξήγησε.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ελ Νίνιο δείχνει να υποχωρεί και η θερμοκρασία του ωκεανού πέφτει.

Οι απώλειες, όμως, έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για τις Αρχές.

«Ακόμα και σήμερα η Χιλή δεν διαθέτει πληροφορίες για τη θάλασσα» σχολίασε η Βαλέσκα Μόντες του χιλιανού παραρτήματος της WWF. «Πρέπει να επενδύσει σε ωκεανογραφικές μελέτες ώστε να μπορούμε να προβλέπουμε συγκεκριμένα συμβάντα» πρόσθεσε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια