Αυτόνομο όχημα με... κοινωνικές δεξιότητες

Πέραν της δυνατότητας να πραγματοποιεί μόνο του τους ελιγμούς στον δρόμο, ο «Jack», ένα νέο Audi A7 που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς από την Audi, έχει «μάθει» πώς να επιδεικνύει κοινωνικές δεξιότητες, μεριμνώντας για τους άλλους χρήστες του δρόμου (οδηγούς και πεζούς).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, το όχημα παρουσιάζει ένα στυλ οδήγησης το οποίο προσαρμόζεται στη δεδομένη κατάσταση και τις συνθήκες στον δρόμο, είναι ασφαλές και μπορεί να αλληλεπιδρά. Ο «Jack» προσπερνά φορτηγά κρατώντας μεγαλύτερη απόσταση και σημαδοτεί αλλαγή λωρίδας ενεργοποιώντας το φλας και κινούμενος προς τις γραμμές που βρίσκονται πάνω στον δρόμο πρώτα, ακριβώς όπως κάνουν και οι άνθρωποι οδηγοί για να επιδείξουν τις προθέσεις τους. Επίσης, όταν άλλα οχήματα προσπαθούν να εισέλθουν στη λωρίδα, το αυτοκίνητο αποφασίζει- βάσει του οδηγητικού προφίλ που έχει επιλεγεί- εάν πρέπει να επιταχύνει ή να μειώσει ταχύτητα, ανάλογα με το ποια επιλογή είναι καλύτερη για τη διαχείριση της κατάστασης στον δρόμο για όλους. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα υπολογισμού της βέλτιστης διαδρομής, από την άποψη ότι έχει τη μεγαλύτερη αναλογία τμημάτων όπου το όχημα μπορεί να κινείται αυτόνομα.
Ο «εγκέφαλος» του οχήματος είναι το σύστημα ZFAS, που ερμηνεύει και αξιολογεί τα σήματα από το σύνολο των αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο, συνθέτοντας ένα μοντέλο- εικόνα του περιβάλλοντος χώρου, που αναπαριστά την κατάσταση της κυκλοφορίας με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται- μάλιστα, επιτρέπει τον σχεδιασμό των επερχόμενων ελιγμών εκ των προτέρων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια