Πρώτη εκτόξευση για το πειραματικό διαστημικό λεωφορείο της Ινδίας

Συμμετέχοντας σε μια διεθνή κούρσα για την ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών σκαφών, η Ινδία εκτόξευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ένα μίνι διαστημικό λεωφορείο που ανέβηκε σε ύψος 70 χιλιομέτρων πριν πέσει στον Κόλπο της Βεγγάλης δέκα λεπτά αργότερα.

Το σκάφος των 7 μέτρων, έξι φορές μικρότερο από ό,τι στην τελική του μορφή, εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο της Σριχαρικόσα στις 04.30 ώρα Ελλάδας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

O πύραυλος αφήνει μια λευκή γραμμή στον καθαρό ουρανό
σε εικόνα που μετέδωσε η ινδική τηλεόραση  
Το πειραματικό σκάφος του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας (ISRO) λέγεται ότι κόστισε μόλις ένα δισεκατομμύριο ρουπίες, ή 14 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οργανισμός είχε εξάλλου εντυπωσιάσει τη διαστημική βιομηχανία το 2013 με έναν δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη με κόστος μόλις 73 εκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, η τελευταία αποστολή της NASA στον Κόκκινο Πλανήτη, το σκάφος Maven, στοίχισε 671 εκατομμύρια.

Το διαστημικό λεωφορείο της Ινδίας θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων.

Η ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων και σκαφών απασχολεί αρκετές εταιρείες και χώρες μετά τον παροπλισμό των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011.

Η αμερικανική SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, όπως και η Blue Origin του μεγιστάνα της Amazon Τζεφ Μπέζος έχουν ήδη επιδείξει επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους, οι οποίοι υπόσχονται να μειώσουν δραστικά το κόστος των εκτοξεύσεων.

Στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης αντίστοιχων τεχνολογιών βρίσκονται και η Ευρώπη, η Ρωσία και η Ιαπωνία.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια