Stratfor: Γιατί η Βόρεια Ευρώπη… «απειλεί» την ΕΕ

Μπορεί στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης η «απειλή» για τη συνοχή της ΕΕ να έρχονταν από τον Νότο, τώρα όμως «πηγάζει» από την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού στη Βόρεια Ευρώπη. Η άνοδος των εθνικιστών στην Αυστρία και το προσφυγικό. Η Γερμανία, ο ρόλος του AfD και οι κίνδυνοι για την ενοποίηση.

Στα πρώτα στάδια της ευρωπαϊκής κρίσης, οι περισσότερες απειλές για την επιβίωση του μπλοκ έρχονταν από την περιφέρεια. Τότε, ο προεξάρχων φόβος ήταν πως μια οικονομική καταστροφή σε κάποια χώρα-μέλος από τον νότο –μια χρεοκοπία στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία για παράδειγμα- θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της ευρωζώνης, βλάπτοντας χώρες του βορρά όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Αν και η πιθανότητα εξακολουθεί να υπάρχει, η απειλή φαίνεται πως αντιστρέφεται. Σήμερα, η σταθερή ενίσχυση του αντικαθεστωτικού και ευρωσκεπτικιστικού συναισθήματος στη Βόρεια Ευρώπη, όπως φάνηκε στην Αυστρία και τη Γερμανία, απειλεί τον ευρωπαϊκό νότο.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου, οι ψηφοφόροι έδειξαν την έκταση της δυσαρέσκειά τους με τα παραδοσιακά κόμματα. Για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο πρόεδρος της χώρας δεν θα είναι μέλος των παραδοσιακών κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών ή του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Αντιθέτως, οι υποψήφιοι από το εθνικιστικό Κόμμα της Ελευθερίας και από το Κόμμα των Πρασίνων, έχοντας λάβει πάνω από το 36% και περίπου 20% των ψήφων αντίστοιχα, θα έρθουν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 22 Μαΐου. Αν και ο ρόλος του προέδρου είναι τυπικός, ωστόσο η ψήφος στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην μετριοπαθή κυβέρνηση της Βιέννης.

Euro2Day

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια