Δυσμενής εξέλιξη! – Η κυβέρνηση σύρεται σε Eurogroup για τα μέτρα «κάβα» ύψους 3 δισ. ευρώ

Με δεδομένη την άρνηση των Ευρωπαίων εταίρων για νέα Σύνοδο Κορυφής όλα δείχνουν πως το βάρος θα πέσει στο Eurogroup.Όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το ΑΠΕ το ζήτημα του πακέτου των εφεδρικών μέτρων, των επιπλέον μέτρων δηλαδή που έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος επισημαίνει πως το εν λόγω ζήτημα όπως και το ζήτημα του χρέους «ξεπερνάει» το επίπεδο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία όπως αφήνει να εννοηθεί ο παράγοντας της ευρωζώνης, ολοκληρώνεται επιτυχώς με συμφωνία στο πακέτο των αναγκαίων μέτρων. Η ίδια πηγή σημειώνει πως ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για το έκτακτο Eurogroup.

Με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως πριν τη Σύνοδο θα πρέπει να υπάρξει σύγκληση του Eurogoup πλέον το βάρος των αποφάσεων πέφτει σε αυτή τη συνεδρίαση.

Το πότε θα γίνει ωστόσο αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει ίσως τις επόμενες ώρες, πιθανότατα από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πιθανές ημέρες διεξαγωγής του Eurogroup είναι η ερχόμενη Τρίτη αλλά και η Πέμπτη, ωστόσο δεν αποκλείεται η συνεδρίαση να μετατεθεί για αργότερα καθώς αναμένεται να υπάρξουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν τη σύγκληση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

Αυτό καθώς το εμπόδιο είναι κυρίως νομικό και όχι οικονομικό. Τα μέτρα έχουν ήδη διαμορφωθεί, ωστόσο πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα θεσμοθέτησής τους.

Ο κ. Τσίπρας έχει ανανεώσει για σήμερα το τηλεφωνικό ραντεβού του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Στη χθεσινή επικοινωνία που είχαν Τσίπρας-Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιμένει 24 ώρες πριν υποβάλει το αίτημα για σύγκληση της συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, προκειμένου να ενεργήσει ο ίδιος στην κατεύθυνση σύγκλησης του Eurogroup.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια