Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ...

Ήταν ένας τούρκος τραγουδιστής, ο οποίος μιλούσε άψογα ελληνικά (είχε δουλέψει, μου είπαν, και σε πολλά μπουζουξίδικα της Παραλιακής), που ανέλαβε να ψυχαγωγήσει την ελληνοτουρκική αντιπροσωπεία.

Και όλα αυτά την ώρα που έτρωγαν ψαράκι και αγκινάρες α λα πολίτα στο γεύμα που παρέθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και στους δέκα υπουργούς που τον συνόδευαν. Ολόκληρη ορχήστρα κουβάλησε ο Νταβούτογλου, με ένα μπουζούκι και μια λύρα ποντιακή, είπαν. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αφιέρωσε στον κ. Τσίπρα  το τραγούδι «Μες στου Βοσπόρου τα στενά» και όταν ο τραγουδιστής έφτασε στο «εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι δυο μας αχ και βαχ» έπεσε χειροκρότημα, γέλιο, αλλά και αναστεναγμός.  Ο τούρκος τραγουδιστής είπε ότι θα παίξει κι ένα ποντιακό τραγούδι και όλοι το περίμεναν με ανυπομονησία, αλλά προτού παίξει το τραγούδι αυτό, τραγούδησε τουρκικά το «Σ' αγαπώ γιατί είσαι ωραία». Οι δικοί μας ρωτούσαν να μάθουν ποιος είναι ο τούρκος τραγουδιστής, αλλά όταν τους είπαν ότι τον προσέλαβε η τουρκική κυβέρνηση έπαψαν να ρωτούν.

Large άνθρωπος (Ανατολίτης με τα όλα του) ο κ. Νταβούτογλου, άρχισε τα κιμπαριλίκια του από το προηγούμενο βράδυ στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο ΕΕ -  Τουρκίας. Ενώ βρισκόταν στο επίσημο δείπνο (και απολάμβανε τη συναγρίδα του) παρήγγειλε από τουρκικό κεμπαπτζίδικο των Βρυξελλών... 40 πακέτα ζουμερά σισ κεμπάπ και τα μοίρασε στην τουρκική αντιπροσωπεία, την ώρα που οι άλλες αντιπροσωπείες (περιλαμβανομένης και της δικής μας) περιορίζονταν σε ένα απλό ταπεινό τοστ ή σάντουιτς με γαλοπούλα. Και γιατί να μην κεράσει; Τόσες ώρες παζάρι, να μην το γιορτάσει;

Τι σου είναι όμως  αυτοί οι Συριζαίοι υπουργοί. Βρέθηκαν στη Σμύρνη και θυμήθηκαν τον Θεό, την Αγία Φωτεινή και τη θρησκεία. Μόλις πάτησαν το πόδι τους επί τουρκικού εδάφους οι κ.κ. Π. Σουρλέτης, Θ. Δρίτσας, Δ. Μάρδας και Ι. Αμανατίδης έτρεξαν στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, όπου τους έγινε περιήγηση. Οι δύο θρησκευόμενοι (που ορκίζονται με θρησκευτικό όρκο) Μάρδας και Αμανατίδης άναψαν κεράκι και προσευχήθηκαν (ποιος ξέρει για ποιον;). Οι άλλοι δύο απλώς άκουγαν την ιστορία του ναού και παρατηρούσαν τις τοιχογραφίες.

Ηταν όλο εκπλήξεις ο τούρκος πρωθυπουργός. Μόλις συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα άρχισε να μοιράζει κόκκινα τριαντάφυλλα στις γυναίκες δημοσιογράφους, με την ευκαιρία, όπως είπε, της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Τα μοίραζε γελώντας, σαν να μην έκλεισε ΜΜΕ, να μην επέβαλε δικούς του διευθυντές σ' αυτά, να μη φυλάκισε ποτέ δημοσιογράφους. Και ωσάν στην Τουρκία τα εγκλήματα κατά των γυναικών να μην είναι πραγματική μάστιγα. Και ο δικός μας όμως μοίρασε κόκκινα τριαντάφυλλα, γελώντας και αυτός, όπως ο Αχμέτ.

Αυτό το χαμόγελο (ενίοτε γέλιο) του Πρωθυπουργού όπου βρεθεί κι όπου σταθεί αρχίζει πλέον να σχολιάζεται. Χαμογελούσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν οι άλλοι ήταν συνοφρυωμένοι. Χαμογελούσε και γελούσε στη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, με την κυρία Μέρκελ, με τον Ν. Αναστασιάδη, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μου λένε ότι είναι χαμογελαστός επειδή διάβασε κάπου τη συμβουλή «χαμογέλα και κάνε τους άλλους να ανησυχούν...». Αλλά το παράκανε...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια