Τεστ σάλιου μπορεί να μας σώσει τα μάτια

Δεκάδες οφθαλμίατροι αλλά και γενετιστές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη επίσημη παρουσίαση του καινοτόμου γονιδιακού τεστ AVELLINO DNA TEST το οποίο, μπορεί να ανιχνεύσει το μεταλλαγμένο γονίδιο της δυστροφίας που προκαλεί απώλεια όρασης.

Το γονιδιακό τεστ AVELLINO DNA TEST σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ιδανικό για την ασφάλεια του LASIK και των άλλων διαθλαστικών επεμβάσεων και την πρόληψη της κοκκώδους δυστροφίας του κερατοειδούς.
Αποτελεί μια τεχνολογία που θα γίνει απαραίτητο «όπλο» στα χέρια του γιατρού στο προεγχειρητικό έλεγχο που κάνει ασφαλέστερες για κάθε ασθενή όλες τις διαθλαστικές επεμβάσεις. «Αν επρόκειτο για το δικό μας παιδί που έπρεπε να κάνει σήμερα διαθλαστική επέμβαση,
​και  υπήρχε 1 στις 870 πιθανότητες να έχει αυτό το γονίδιο, σίγουρα θα κοιτούσαμε να κάνουμε ένα οικονομικό, ακριβές και πολύ αποτελεσματικό γονιδιακό τεστ, όπως είναι το AVELLINO DNA TEST, μόνο με λίγο σάλιο για να είμαστε 100% σίγουροι» μας εξηγεί ο Δρ. Στέφανος Οικονόμου, Διευθυντής του Αθηναϊκού Διαθλαστικού Κέντρου.
Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, εφόσον διαγνωστεί κάποιος με το συγκεκριμένο γονίδιο,  για παράδειγμα η μητέρα, υπάρχει πιθανότητα πάνω από 50% να το έχουν και τα μισά από τα παιδιά της οικογένειας.
Όσο για το γονιδιακό τεστ AVELLINO DNA TEST, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλέον ήρθε και στην χώρα μας, ο Δρ. Στέφανος Οικονόμου υπογράμμισε πως με το συγκεκριμένο τεστ αλλάζουν πλέον τα δεδομένα στον προεγχειρητικό έλεγχο των διαθλαστικών επεμβάσεων.
«Μέχρι σήμερα έχουν πολλές και εντυπωσιακές αλλαγές στην τεχνική, την PRK ή το LASIK αλλά δεν είχαμε δυνατότητες ν΄ αποκλείσουμε παντελώς ένα περιστατικό. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα με την εξέταση λίγου σάλιου, που παίρνουμε από την εσωτερική επιφάνεια της παρειάς, εντός 24 έως 48 ωρών να έχουμε την απάντηση ποιός πρέπει ν΄ αποκλειστεί παντελώς από την επέμβαση» τόνισε.
Το γονιδιακό τεστ AVELLINO DNA TEST είναι ένα ανώδυνο, ακριβές και πολύ αποτελεσματικό προεγχειρητικό τεστ για κάθε ασθενή που μπορεί να ανιχνεύσει όσους έχουν τη γενετική μετάλλαξη για την ανάπτυξη στο μέλλον της κοκκώδους δυστροφίας του κερατοειδούς (τύπου 1 και 2 GCD1, GCD2, Lattice, Reis-Bucklers, and Thiel Behnke ) μετά από διαθλαστική επέμβαση.
«Ακόμα και έναν ασθενή να σώσουμε με αυτό το νέο γονιδιακό τεστ θα είναι μεγάλη επιτυχία για όλους μας» σημείωσε ο γιατρός και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον το τεστ αυτό θα επεκταθεί και σε άλλες επεμβάσεις, οι οποίες απασχολούν τον κερατοειδή.      
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν έως σήμερα έχουν εξεταστεί 51​8​.​991​ άτομα,  σε 50 χώρες του κόσμου και έχουν εντοπιστεί 5​96  άνθρωποι θετικοί, οι οποίοι προστατεύτηκαν από μετεγχειρητικές επιπλοκές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια