Οι καλές κοινωνικές σχέσεις σώζουν τις γυναίκες από την κατάθλιψη

Στις γυναίκες η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων έχει τεράστια σημασία, για να έχουν καλή ψυχική υγεία και να καταπολεμούν την κατάθλιψη, ενώ αντίθετα οι άνδρες, βασίζονται μόνο στο ποσοστό επαγγελματικών και οικονομικών τους επιτυχιών.

Σε μια πρωτότυπη αξιολόγηση του κατά πόσο μας επηρεάζουν οι κοινωνικές μας σχέσεις στο να αποφύγουμε την κατάθλιψη, οι επιστήμονες στη Virginia των ΗΠΑ μελέτησαν στοιχεία από 1.057 ζεύγη διδύμων διαφορετικού φύλλου και διαπίστωσαν, ότι στις γυναίκες η ποιότητα των σχέσεων έχει τεράστια σημασία για την καλή ψυχική υγεία, ενώ στους άνδρες αυτό που έχει σημασία είναι η επαγγελματική τους άνοδος και η οικονομική τους ευμάρεια.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν σε ερωτηματολόγιο αναφορικά με τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους. Οι ειδικοί ανέλυσαν τα στοιχεία για να δουν την αντίληψη που είχαν αυτά τα άτομα για την προσοχή, τη βοήθεια και την αγάπη που τους πρόσφεραν οι γύρω τους. Η αξιολόγηση των στοιχείων έγινε σε δύο δόσεις, με ένα έτος διαφορά η κάθε μία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες είχαν γύρω τους περισσότερα άτομα να τις βοηθήσουν και να τις υποστηρίξουν, καθώς είχαν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις από τους άνδρες. Αντίθετα οι άνδρες στηρίζονταν στις αδελφές τους και στις συζύγους τους.
Επιπλέον, οι γυναίκες ένιωθαν ότι τις αγαπούσαν οι άλλοι και νοιάζονταν γι' αυτές και για το λόγο αυτό, είχαν πιο λίγες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, ενώ οι άνδρες ήταν πιο ευάλωτοι.
Δυστυχώς οι παράγοντες που οδηγούν στην κατάθλιψη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι σημαντικά διαφορετικοί σε άνδρες και γυναίκες. Στους άνδρες το αίσθημα αυτοεκτίμησης ισχυροποιείται από την αντίληψη που έχουν για τα κατορθώματά τους στον επαγγελματικό, προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα. Στις γυναίκες το αίσθημα αυτοεκτίμησης ισχυροποιείται από το πόσους ανθρώπους έχουν γύρω τους και από την ποιότητα αυτών των κοινωνικών σχέσεων.
Ο ψυχικός κόσμος των γυναικών επηράζεται όταν καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι που τις περιβάλλουν είναι κακής ποιότητας. Αντίθετα, στους άνδρες, η ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων δεν έχει καμία σημασία για την ψυχική υγεία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια