Η Μέρκελ δίνει «έξοδο κινδύνου» στον Ερντογάν

Η εμπλοκή της Συμμαχίας στο Αιγαίο ικανοποιεί το βαθύ τουρκικό κράτος


Ο κύβος ερρίφθη. Οι Γερμανοί μέσω της εμπλοκής του ΝΑΤΟ πρόσφεραν έξοδο στο Αιγαίο στην Τουρκία. Στο όνομα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Συμμαχία αποδέχθηκε το ελληνοτουρκικό(!) αίτημα, όπως το μεθόδευσε το Βερολίνο, για δραστηριοποίηση των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στο Αιγαίο.

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, στόχος της αποστολής της ναυτικής δύναμης SSNG2 θα είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο. Όπως συμφώνησαν τα μέλη του ΝΑΤΟ, η δύναμη θα μεταβεί άμεσα στα ελληνικά νερά και θα είναι υπό γερμανική διοίκηση!

Η καγκελάριος Μέρκελ πρόσφερε στον Ερντογάν πρόσβαση στο Αιγαίο προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Τουρκίας για τον περιορισμό της εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποτάχθηκε στους σχεδιασμούς της καγκελαρίας για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνους δρόμους για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η Ελλάδα αποδέχτηκε το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου παραχωρώντας τον επιχειρησιακό έλεγχο των «διεθνών υδάτων» του χώρου, δηλαδή μεταξύ Χίου και Εύβοιας, στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενη ουσιαστικά ότι πρόκειται για «ύδατα που περνούν στον έλεγχο της συμμαχίας»! Έτσι, η Τουρκία, με τη συνδρομή της Μέρκελ και την ανοχή των ΗΠΑ, αποκτά πρόσβαση στο Αιγαίο, ως ΝΑΤΟϊκό μέλος, στην «κοινή θάλασσα» της Συμμαχίας.

Πρόκειται για «πεσκέσι» των Γερμανών στον «σουλτάνο» Ερντογάν. Μέσω του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έρχεται να νομιμοποιήσει τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο. Να εδραιώσει τον ισχυρισμό της για ύπαρξη «γκρίζων ζωνών», υποστηρίζοντας ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και ύδατα, με μη καθορισμένη από συνθήκες κυριαρχία.

Η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στο σύνολο της «γκρίζας ζώνης», όπως την οριοθετεί η Άγκυρα, θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν για την παγίωση των τουρκικών αμφισβητήσεων.

Η δήλωση του Π. Καμμένου ότι «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη ΝΑΤΟϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου», δεν παρέχει καμία απολύτως εγγύηση για την Ελλάδα. Οι τούρκοι δεν αμφισβητούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά τον έλεγχο των διεθνών χωρικών υδάτων. Στον πυρήνα της τουρκικής διεκδίκησης, βρίσκεται ο ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ και κατά συνέπεια η οριοθέτησή της στο Αιγαίο πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς το νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των απέναντι παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι των νησιών.

Στη βάση αυτή η τουρκική πλευρά αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα, το FIR Αθηνών, το αποκλειστικό δικαίωμα της Ελλάδας έρευνας και διάσωσης και τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου. Η εκχώρηση του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ και μάλιστα υπό γερμανική διοίκηση, αποτελεί τεράστια επιτυχία για την τουρκική διπλωματία.

Για τον Ερντογάν η έξοδος στο Αιγαίο θα χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα για να διατηρήσει τις ισορροπίες εντός του βαθέως κράτους της Τουρκίας και ειδικά σαν αντίβαρο στην κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς του στο Κουρδικό. Σήμερα βρίσκεται σε δυσμενή θέση, αφού έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των Ρώσων, ενώ έχει χάσει σημαντικό μέρος από την στήριξη των ΗΠΑ. Το Βερολίνο του πρόσφερε χέρι βοηθείας, σε μία περίοδο που εξαιτίας των Ρώσων δεν μπορεί να επεκταθεί στη Συρία για να δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη εντός του Συριακού εδάφους, ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία κουρδικού κράτους με έξοδο στη Μεσόγειο.

Πηγή εφημ. «Ανεξαρτησία»

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια