Τουρκική θρυαλλίδα σε συριακό μπαρούτι

Η ειρήνη δεν είναι μόνιμη συνθήκη. Είναι προσωρινή, όπως όλα τα ανθρώπινα, και εύθραυστη. Εύκολα μπορεί να παύσουν όλοι οι δισταγμοί των κοινωνιών που δεν έχουν πρόθεση να εμπλακούν σε οποιαδήποτε σύρραξη.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι δεν χρειάζονται και τόσο πολλοί έχοντες φιλοπόλεμες διαθέσεις και επεκτατικές βλέψεις. Είθισται αυτά να χαρακτηρίζουν λίγους και να πλήττουν πολλούς.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η κατάρρευση, άνευ πολέμου, της Σοβιετικής Ένωσης ενδέχεται να παραπλάνησαν τη Δύση και να την έχουν σχεδόν πείσει ότι δεν πρόκειται να φτάσει κάποια αιματοχυσία στο κατώφλι της και δεν θα υπάρξουν ξανά εκτεταμένες ανθρωποσφαγές για χάρη της κυριαρχίας, της ελευθερίας ή όποιας άλλης αξίας προηγείται για κάθε έθνος. Μέγα λάθος! Τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται καθημερινά πόσο ουτοπικές είναι τέτοιου είδους αναγνώσεις της πραγματικότητας.

Τα τύμπανα του πολέμου κρούονται αδιάκοπα και ακούγονται από την Ουκρανία έως τη Λιβύη και από τη Βόρειο Κορέα έως τη Συρία και το Κουρδιστάν. Είναι θέμα χρόνου και συγκυρίας η φωτιά να φτάσει έως την Ευρώπη και ταυτόχρονα να τυλίξει με τις φλόγες της και την Αμερική.

Μείζων παράγων αποσταθεροποίησης στη γειτονιά μας είναι η Τουρκία. Η ύπαρξη αυτού του κράτους έχει σφραγιστεί με αίμα και διαιωνίστηκε με γενοκτονίες. Το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται ν' ανάψει ξανά το φιτίλι στην πυριτιδαποθήκη της περιοχής και να κλιμακώσει την περιορισμένη αναμέτρηση που διεξάγει εναντίον της Ρωσίας.

Όπως έγραψε σχετικά η «δημοκρατία», «η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας κλιμακώνεται επικίνδυνα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση βίντεο με τουρκικά τεθωρακισμένα να ανοίγουν πυρ σε κατοικημένες από Σύρους περιοχές βόρεια της Λαττάκειας, κατήγγειλε χθες την Άγκυρα ότι ετοιμάζει μαζική εισβολή στο συριακό έδαφος!».

Αν συμβεί το απευκταίο, στις αλυσιδωτές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνεται και μια παγκόσμια σύγκρουση. Η καλύτερη άμυνα που μπορεί να προτάξει η πατρίδα μας είναι η οικοδόμηση αρραγούς εθνικής ενότητας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια