Η αρχή της αποβιομηχανοποίησης της Κίνας;

globinfo freexchange

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα αρχίζει να διολισθαίνει στο μονοπάτι του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της οικονομίας της φούσκας και μάλιστα με συστηματικό, κεντρικό σχεδιασμό.

Επίσημες ανακοινώσεις που περιέχουν φράσεις τύπου ΔΝΤ, όπως "δομικές μεταρρυθμίσεις" - που δυστυχώς η Ελλάδα και άλλες χώρες τις ένιωσαν καλά στο πετσί τους - όσον αφορά την οικονομία, αποτελούν ένδειξη ότι η πολιτική ελίτ τείνει προς την κατεύθυνση ισχυρότερης διασύνδεσης της Κινεζικής οικονομίας με το Δυτικό οικονομικό μπλοκ.

Τα νέα είναι ενδεικτικά για μια πιθανή πρόθεση της Κινεζικής κεντρικής εξουσίας να οδηγήσει τη χώρα σε μια σταδιακή αποβιομηχανοποίηση, προκειμένου να ακολουθήσει το Δυτικό μοντέλο της επενδυτικής, νεοφιλελεύθερης οικονομίας της φούσκας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα china.org , ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περικόψει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των βιομηχανιών χάλυβα και λιγνίτη, καθώς η χώρα επιχειρεί να αναδιαρθρώσει την οικονομία της.

Όπως επίσης αναφέρεται, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν προσδιορίζει την προθεσμία για την εν λόγω περικοπή, αλλά τόνισε ότι η Κίνα έχει μειώσει την ικανότητά της παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα περισσότερο από 90 εκατομμύρια τόνους κατά τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα θα μειώσει την παραγωγική ικανότητα του λιγνίτη κατά ένα σχετικά μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η αφομοίωση της πλεονάζουσας δυνατότητας παραγωγής στους τομείς χάλυβα και λιγνίτη, είναι ένα σημαντικό μέτρο για την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, εναρμονισμένων με την ζήτηση, πράγμα που θα βοηθήσει την αναβάθμιση των αντίστοιχων βιομηχανιών. Η Κινεζική παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα μειώθηκε κατά 2,3% στους 804 εκ. τόνους το 2015, όταν για πρώτη φορά η βιομηχανία ανακοίνωσε αρνητική ανάπτυξη μετά από 34 χρόνια. Κάθε νέα παραγωγική δυνατότητα σε ακατέργαστο χάλυβα και λιγνίτη, θα είναι αυστηρά ελεγχόμενη.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας και των προκλήσεων όσον αφορά την αφομοίωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα θεσπίσει τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσει τους απολυμένους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και να βρουν νέα απασχόληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα μεταμορφώνεται από μεγάλο εμπορικό εξαγωγέα, σε εξαγωγέα κεφαλαίων. Δήλωσαν επίσης ότι αναμένεται άνοδος της τάξης των μεσαίων εισοδημάτων κατά 600 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2020, με έναν αναμενόμενο τριπλασιασμό της κατανάλωσης σε σχέση με το 2010.

Καθώς η υπερ-αυτοματοποίηση φαίνεται να διεισδύει σχεδόν σε κάθε τομέα της Κινεζικής οικονομίας, όλα δείχνουν ότι η Κίνα επιχειρεί να προσαρμόσει την οικονομία στα νέα δεδομένα που σχεδιάζονται από τις πανίσχυρες οικονομικές ελίτ. Τα μηνύματα από το φετινό οικονομικό φόρουμ στο Νταβός προϊδεάζουν για ένα αβέβαιο, αν όχι δυσοίωνο μέλλον, που δεν είναι πολύ μακριά.

Τα βασικά συμπεράσματα από το φετινό οικονομικό φόρουμ, προβλέπουν περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας ως το 2020 λόγω υπερ-αυτοματοποίησης της παραγωγής, περαιτέρω συρρίκνωση της μεσαίας τάξης γενικότερα, δημιουργία μιας ελίτ εργαζομένων με βάση τις νέες κατευθύνσεις που επιβάλει κυρίως η τεχνολογία και αντικατάσταση των κορεσμένης καταναλωτικά Δύσης με άλλες αναδυόμενες δεξαμενές καταναλωτών.

Αξίζει επίσης να θυμηθούμε, ότι το ΔΝΤ προσφάτως περιέλαβε το Κινεζικό νόμισμα στο κλαμπ των κυρίαρχων νομισμάτων παγκοσμίως, τα οποία αποτελούν το πλαίσιο του Δυτικού νομισματικού μονοπωλίου. Όπως έχει ήδη αναφερθεί “Η Κίνα πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η πρόσκληση στο κλαμπ των σκληρών νομισμάτων είναι μια προσπάθεια της Δύσης να ανακόψει την προοπτική ενός ανταγωνιστικού νομισματικού συστήματος, στο οποίο η χώρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ελίτ της οικονομίας της φούσκας: την πιθανότητα μιας πολύ πιο αξιόπιστης εναλλακτικής απέναντι στο νεοφιλελεύθερο νομισματικό μονοπώλιο, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την παγκόσμια κυριαρχία τους.” [fa.ev/2015/12/46]

Ήδη, η Κίνα φαίνεται ότι ταλαιπωρείται από την "αρρώστια" των Δυτικών οικονομιών τύπου φούσκας και επιστρέφει όλο και πιο συχνά (και λόγω του μεγέθους της), ισχυρά κύματα αστάθειας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια