Ραγδαίες εξελίξεις: Βάζουν τον Στρατό να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες

Στήνουν τουλάχιστον δύο καταυλισμούς με χιλιάδες μετανάστες!


Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ζώνης «Σένγκεν» εξαιτίας της αποτυχίας της να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα.

Με απόφαση βάζει μπροστά τον Στρατό και τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της μέσα σε λίγες ημέρες κάτι που δεν κατάφερε όλους τους προηγούμενους μήνες.

Ουσιαστικά πρόκειται για πλήρη αποδοχή της αποτυχίας της να εφαρμόσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες και πρακτικές τύπου Τασίας ότι «οι μετανάστες λιάζονται στις πλατείες και εξαφανίζονται».
Την ίδια ώρα έρχεται στο προσκήνια και η ενδοκυβερνητική κόντρα που είχε ξεσπάσει όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στον κ. Μουζάλα και τον κ. Καμμένο με τον πρώτο να κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας ότι δεν κάνει όσα πρέπει.
Με τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση, πλέον γίνεται πράξη αυτό που όλοι φοβόντουσαν. Δημιουργούνται τουλάχιστον δύο μεγάλοι καταυλισμοί μεταναστών τουλάχιστον 8.000 σε Αττική και κεντρική Μακεδονία. Παράλληλα οργανώνονται άλλοι πέντε χώροι σε ισάριθμα νησιά του Αιγαίου υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει τα εξής:

«Διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:

1. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:

α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά

β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

2. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια