Οι ΗΠΑ επεκτείνουν το πρόγραμμα των drones και ζητούν περισσότερους πιλότους

Σημαντική επέκταση του προγράμματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) μέσα στα επόμενα πέντε έτη, με διπλασιασμό του αριθμού των πιλότων και ανάπτυξή τους σε βάσεις στην Καλιφόρνια και αλλού, σχεδιάζει η αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των LA Times, το εν λόγω σχέδιο, ύψους τριών δισ. δολαρίων, αποτελεί «καρπό» μελετών μηνών πάνω σε μια δύναμη πιλότων drones που οι διοικητές της αναφέρουν ότι έχει αναλάβει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, με περιορισμένο έμψυχο δυναμικό, και χωρίς να λαμβάνει ιδιαίτερη αναγνώριση.
Η πρόταση αυτή έλαβε χώρα εν μέσω της έντασης των αεροπορικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ κα Συρία, με τους πιλότους των MQ-1 Predator και ΜQ-9 Reaper να είναι αντιμέτωποι με μια όλο και αυξανόμενη ζήτηση για αποστολές σε «θερμές» ζώνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η USAF θέλει να προσθέσει 75 Reaper στον υπάρχοντα στόλο (175 Reaper, 150 Predator) και θα αυξήσει τον αριθμό των μοιρών από 8 σε 17, προσθέτοντας επίσης 3.500 νέους πιλότους, χειριστές αισθητήρων κ.ά.
Οι περισσότερες αποστολές drones ανά τον κόσμο ελέγχονται από την Creech Air Force Base, κοντά στο Λας Βέγκας- ωστόσο στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται επέκταση και σε άλλες βάσεις.
Στο ευρύτερο πλαίσιο της επέκτασης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, εξετάζεται – για πρώτη φορά- να επιτραπεί και σε υπαξιωματικούς (και όχι μόνο αξιωματικούς) να χειρίζονται drones. Στην παρούσα φάση, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει περίπου 970 πιλότους MQ-1 και ΜQ-9, και γύρω στους 200 χειριστές RQ-4.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια