O γαλάζιος εξωπλανήτης GJ 3470b | Βίντεο

Το 2012 εντοπίστηκε σε απόσταση 100 ετών φωτός από εμάς ένας ακόμη εξωπλανήτης. Ο GJ 3470b όπως ονομάστηκε ο πλανήτης αυτός έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό του Ποσειδώνα και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το μητρικό του άστρο.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων έστρεψε στον εξωπλανήτη το δίκτυο επίγειων τηλεσκοπίων LCOGT στο οποίο είναι συνδεδεμένα ισχυρά τηλεσκόπια σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο GJ 3470b  διαθέτει γαλάζιο ουρανό παρόμοιο με αυτόν της Γης. Είναι μάλιστα ο μικρότερος σε μέγεθος εξωπλανήτης από τους περίπου δύο χιλιάδες που γνωρίζουμε που διαθέτει γαλάζιο ουρανό και ένας από τους ελάχιστους για τους οποίους έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

Το φαινόμενο

Ο γαλάζιος ουρανός του GJ 3470b όπως και στη Γη δημιουργείται μέσω της σκέδασης του φωτός. Με αυτόν τον όρο οι επιστήμονες αναφέρουν τον διασκορπισμό των φωτεινών ακτινών που ακολουθεί όταν προσπέσουν σε μικροσκοπικά σωματίδια, έτσι ώστε να διαχέονται στο χώρο χωρίς να φαίνονται αυτές. Η σκέδαση είναι προϊόν πολλαπλής ανάκλασης. Οι ηλιακές ακτίνες, για παράδειγμα, όταν φτάσουν στην ατμόσφαιρα της Γης πέφτουν πάνω στα σωματίδια της σκόνης ή τα σταγονίδια νερού που αιωρούνται τα οποία και τις διασκορπίζουν με πολλές ανακλάσεις που δημιουργούν.

Η σκέδαση της ηλιακής ακτινοβολίας στη Γη οφείλεται τόσο στην ύπαρξη των αιωρουμένων σωματιδίων (aerosols) (φαινόμενο σκέδασης Μie),  όσο και των  µορίων της ατμόσφαιρας (φαινόμενο σκέδασης Rayleigh). Στον GJ 3470b σύμφωνα με τους ερευνητές παράγεται το φαινόμενο σκέδασης Rayleigh. Οπως όμως αναφέρουν στο άρθρο τους στην διαδικτυακή υπηρεσία προδημοσιεύσεων arxiv ο γαλάζιος ουρανός δεν σημαίνει ότι στον εξωπλανήτη υπάρχουν ευνοϊκές για τη ζωή συνθήκες. Οπως υπολόγισαν οι ερευνητές οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του GJ 3470b ξεπερνούν τους τρεις χιλιάδες βαθμούς Κελσίου οπότε κάθε συζήτηση για ζωή μάλλον… καίγεται.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια