Η IBM προσομοιώνει τον γήινο μανδύα και τις τεκτονικές πλάκες | Βίντεο

Χρησιμοποιήθηκε ένας από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου για να λύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια εξισώσεις


Χρησιμοποιώντας ένας από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου για να λύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια εξισώσεις, ερευνητές της IBM βραβεύτηκαν για μια ρεαλιστική προσομοίωση των δυνάμεων που ασκούνται στον γήινο μανδύα και της κίνησης των τεκτονικών πλακών.

Το μοντέλο υπόσχεται τώρα καλύτερη κατανόηση των σεισμών και της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Τα ευρήματα

Η μελέτη, μια συνεργασία της ΙΒΜ και διαφόρων αμερικανικών πανεπιστημίων, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο υπερυπολογιστών και βραβεύτηκε με το Βραβείο «Γκόρντον Μπελ», το σημαντικότερο στο χώρο των υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης.

Οι τεκτονικές πλάκες του γήινου φλοιού ουσιαστικά επιπλέουν πάνω στον μανδύα, ένα παχύ στρώμα από στερεά αλλά εύκαμπτα πετρώματα που κινούνται περίπου σαν πλαστελίνη. Οι θεμελιώδεις αρχές της κίνησης των ρευμάτων του μανδύα παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες στους γεωλόγους και, όπως επισημαίνει η ΙΒΜ, έχουν χαρακτηριστεί «ένα από τα δέκα μεγάλα ερωτήματα στις γεωεπιστήμες» από τις Εθνικές Ακαδημίες των ΗΠΑ.

Μετρήσεις από σεισμογράφους σε όλο τον κόσμο συνδυάστηκαν με τα επικρατέστερα μοντέλα της σύγχρονης Γεωλογίας και τροφοδοτήθηκαν στον υπερυπολογιστή Sequoia του Εθνικού Εργαστηρίου «Λόρενς Λίβερμορ» στην Καλιφόρνια, o οποίος είναι σήμερα ο τρίτος ισχυρότερος του κόσμου. Η προσομοίωση έσπασε το ρεκόρ τρέχοντας 600 δισεκατομμύρια μη γραμμικές εξισώσεις, αναφέρει η IBM. Επιπλέον, η προσομοίωση πέτυχε αποδοτικότητα 97% στην αξιοποίηση 1,6 εκατομμυρίων πυρήνων στους επεξεργαστές POWER του γιγάντιου συστήματος.

«Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για την απάντηση θεμελιωδών ερωτημάτων όπως το ποιες είναι οι κινητήριες δυνάμεις των τεκτονικών μετατοπίσεων και το ποιες είναι οι βασικές διεργασίες της γέννησης μεγάλων σεισμών» σχολίασε ο Μάικλ Γκέρνις, καθηγητής Σεισμολογίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και μέλος της ερευνητικής ομάδας.






* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια