Η αλαζονεία των χιλίων δωματίων

Η περιοχή μας έχει ένα τεράστιο πρόβλημα: τον σουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός ο άνθρωπος διέπεται από τέτοιο σύνδρομο ύβρεως, που θα μπορούσε να συναγωνιστεί ακόμα και τυράννους τριτοκοσμικών χωρών παρελθόντων αιώνων.

Το κακό είναι ότι η οίησή του μπορεί να εκδηλωθεί διά των όπλων ενός κράτους που διοικεί και το οποίο ουδέποτε συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με όσα επιβάλλουν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Ο Ερντογάν με την απόφασή του να καταρριφθεί το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, επειδή παραβίασε επί ελάχιστα δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο, μπορεί να αναδειχθεί ο μοιραίος καταλύτης του εκρηκτικού μείγματος μιας παγκόσμιας σύρραξης.

Το καθεστώς Ερντογάν νέμεται την εξουσία με το ατσάλινο χέρι του στρατού, της αστυνομίας, της στρατοχωροφυλακής, των μυστικών υπηρεσιών και των παρακρατικών μηχανισμών, και δεν δείχνει πρόθυμο να αποχωριστεί το πιο πολύτιμο εργαλείο επιβολής της βούλησής του: τους αποκεφαλιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτή του η ενέργεια ήταν ενταγμένη στο σχέδιο απομάκρυνσης της λύσης στη συριακή κρίση. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, την αναστάτωση στο Βέλγιο και στη Γερμανία και τον παγκόσμιο συναγερμό που προκλήθηκε από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους, όλα έδειχναν ότι η παγκόσμια κοινότητα ήταν έτοιμη να ομονοήσει στην ανάγκη ενεργότερης ανάμειξης (με στρατιωτικά μέσα) στον πόλεμο εναντίον των αποκεφαλιστών του ISIS.

Ο Ερντογάν, αναμειγνύοντας το ΝΑΤΟ στην εχθρική ενέργεια εις βάρος της Ρωσίας, νομίζει ότι βάζει μεγάλη τροχοπέδη στην επίλυση του συριακού προβλήματος.

Θεωρεί επίσης ότι, αν συνεχιστεί η σύρραξη σε αυτή τη χώρα, θα κατορθώσει να απομακρύνει τον πρόεδρο Ασαντ, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την προσφυγική ροή εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση, να εισπράττει τα αργύρια της εμπορίας του πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και να αποσπά άλλα, παράπλευρα οφέλη από το δουλεμπόριο και την ανθρωπιστική κρίση.

Τελικά η δηλητηριώδης αφροσύνη με την οποία τον εμπότισε η εξουσία δεν χωράει ούτε στα 1.000 δωμάτια του παλατιού που ανήγειρε. Διάλεξε λάθος αντίπαλο. Μωραίνει Κύριος...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια