Χερσαία επέμβαση a la Κριμαία ετοιμάζουν οι Ρώσοι στην Συρία με "No flag troops"...

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

"Είναι πολύ πιθανό ότι θα δείτε Ρώσους εθελοντές στις γραμμές του συριακού Στρατού που θα πολεμούν σαν συμπολεμιστές" δήλωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του ρωσικού κοινοβουλίου, ναύαρχος Βλάντιμιρ Κομογιέντοφ.

"Πρόκειται για Ρώσους μαχητές που ήδη έχουν εξασκήσει της πολεμικές τους ικανότητες στην Ουκρανία, και πιθανότατα θα ταξιδέψουν στην Συρία για να βοηθήσουν τα συριακά στρατεύματα" όπως δήλωσε ο Ρώσος ναύαρχος στο Interfax.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια να αναπτύξει επίγειες στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία και θα συνεχίσει αποκλειστικά τις αεροπορικές επιδρομές σε υποστήριξη των κυβερνητικών στρατευμάτων, όμως αυτό δεν εμποδίζει την εμφάνιση των γνωστών "πράσινων ανθρώπων" χωρίς διακριτικά ("No flag troops" - "Στρατιώτες χωρίς σημαία") όπως είχε συμβεί στην ανάκτηση της Κριμαίας.

Είναι γνωστό επίσης ότι εκατοντάδες Ρώσοι εθελοντές με πλήρη πολεμική εκπαίδευση συμμετείχαν στην σύγκρουση της Ουκρανίας έχοντας καταλυτικό ρόλο στην νίκη των ρωσόφωνων της Νέας Ρωσίας επί των στρατευμάτων του Κιέβου.

Ο ναύαρχος σχολίαζε ανεπιβεβαίωτες αναφορές των ΜΜΕ ότι κάποιοι Ρώσοι εθελοντές πολέμησαν προηγουμένως μαζί με τον συριακό Στρατό και ότι επρόκειτο για άτομα που είχαν  ταυτοποιηθεί και στην Ουκρανία.

Ο ναύραρχος επίσης δήλωσε ότι υπαρχει η πιθανότητα ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας να χρησιμοποιηθεί για τον αποκλεισμό της συριακής ακτογραμμής από ξένες παρεμβάσεις, ή και να βομβαρδίσει τις ισλαμιστικές ομάδες στην συριακή επικράτεια (προφανώς με πυραύλους cruise).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber-Turk, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α.Νταβούτογλου προειδοποίησε πως η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τους κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου της.

«Οι κανόνες μας εμπλοκής είναι σαφείς για οποιονδήποτε παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την εντολή να αναχαιτίσουν «ακόμη κι ένα πουλί».

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια