Οι αντιμνημονιακοί ψηφίζουν το Μνημόνιο, οι μνημονιακοί όχι…

Η έγκριση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων και η άρνηση της αντιπολίτευσης να το υπερψηφίσει απασχολούν τα εξειδικευμένα στα ευρωπαϊκά θέματα, μέσα ενημέρωσης του Βελγίου.

«Ο Τσίπρας αναζητά την υποστήριξη των βουλευτών για τις μεταρρυθμίσεις του σχεδίου διάσωσης», αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να βασίζεται σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη σημερινή, πρώτη μεγάλη δοκιμασία της κυβέρνησης Τσίπρα στη Βουλή, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, λόγω της ψήφισης του πακέτου των ασφαλιστικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων – και στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία αίρει ως ένα βαθμό την υποστήριξη που είχε παράσχει στον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο τελευταίος έκανε στροφή 180 μοιρών και αποδέχτηκε το τρίτο πακέτο διάσωσης. Στη συνέχεια, περιγράφει κάποια από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, ενώ σχολιάζει ότι οι διαμαρτυρίες του κόσμου είναι σχετικά χλιαρές και αντανακλούν μια διάθεση παραίτησης μεγάλου μέρους του Ελληνικού λαού, ο οποίος φαίνεται πως έχει κουραστεί μετά από ένα χρόνο εκλογών, ελέγχων κεφαλαίων και σκληρών συζητήσεων για το χρέος, οι οποίες έφθασαν τη χώρα πολύ κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Στο σημείο αυτό μάλιστα, παρατίθεται και η άποψη του Γκρέγκορι Κλας, ερευνητή μιας δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ότι «προς το παρόν φαίνεται πως η κυβέρνηση και ο λαός διανύουν το μήνα του μέλιτος» και ότι παρατηρείται ένα αίσθημα παραίτησης του κόσμου, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση που κατηγορεί τώρα την κυβέρνηση για τα υφεσιακά μέτρα, ακολουθούσε τις ίδιες πολιτικές όταν ήταν στην εξουσία και ο ΣΥΡΙΖΑ που εναντιωνόταν στην πολιτική λιτότητας είναι τώρα κυβέρνηση. Ο Κλας παρατηρεί, ωστόσο, ότι η μικρότερη πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις υφεσιακές συνέπειες των νέων πολιτικών λιτότητας.

Ως μια παράδοξη εξέλιξη αντιμετωπίζει και η ολλανδική εφημερίδα Trouw – σε ανάλυση με τίτλο «Τώρα στην Αθήνα η αριστερά πρόκειται να υπερψηφίσει μέτρα λιτότητας τα οποία όμως θα καταψηφίσει η δεξιά» – την προοπτική σήμερα το βράδυ ο Α. Τσίπρας να φέρει προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εγκριθεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που, όπως υπογραμμίζεται, μέχρι πρότινος τις απέρριπτε κατηγορηματικά.

Εξίσου μεγάλη απορία προκαλεί στην εφημερίδα και το ενδεχόμενο καταψήφισης των εν λόγω μέτρων από τα παλαιά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι Έλληνες που δεν παρακολούθησαν τους πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες, θα πρέπει τώρα «να τσιμπιούνται» για να βεβαιωθούν ότι δεν ονειρεύονται. Και τούτο διότι θα δουν τον Α. Τσίπρα να υπερασπίζεται μέτρα λιτότητας τα οποία θα στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταψηφίζει στο μεγαλύτερο μέρος τους το παλαιό καθεστώς, όπως εκφράζεται από κόμματα όπως η κεντροδεξιά ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Πρόκειται για την ελληνική πολιτική σε όλο της το μεγαλείο», παρατηρεί η εφημερίδα.

Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια