Οι μυστικοί σχεδιασμοί Τσίπρα όταν τα πράγματα θα ζορίσουν

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Mερικές επιπλέον επισημάνσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Την αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κρυψίνους κ. Τσίπρας έδωσε μια γεύση της αντίληψής του για τα πράγματα αλλά και των μυστικών σχεδιασμών του όταν τα πράγματα θα ζορίσουν.
Γιατί θα ζορίσουν και ο πρώτος που το ξέρει έπειτα από όσα έμαθε στην Αμερική είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν θα ζορίσουν μόνο οικονομικά, θα ζορίσουν και γεωπολιτικά, εξ ου και το παρασκήνιο της Νέας Υόρκης με Σκόπια, Κόσοβο, Αλβανία, ελληνοτουρκικά, για τα οποία ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη στις προγραμματικές. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες: Οταν τα πράγματα θα ζορίσουν, όπως μας έδειξε και με το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, μία επιλογή θα έχει: Να διχάσει.

Παρατηρώ την κλιμάκωση σε μια σειρά θεμάτων και τη συνδυάζω με τις εξαγγελίες του -δύο σειρές, επίτηδες, για να «κοιμίσει»- σχετικά με το Σύνταγμα, τον νόμο για τα ΜΜΕ, τον εκλογικό νόμο. Για τον τελευταίο, μάλιστα, έχει ήδη στα χέρια του και μελέτη γνωστού δικηγορικού γραφείου των Αθηνών. Το Σύνταγμα, στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι θεσμοί στη χώρα, είναι μεγάλος πειρασμός. Καταγράφω την προσεκτική κλιμάκωση που κάνουν υπουργοί του Τσίπρα για τα εκκλησιαστικά θέματα: διδασκαλία Θρησκευτικών, γάμοι ομοφύλων, θα συνεχιστεί η κόντρα με αντικείμενο την εκκλησιαστική περιουσία. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανεβάζει τους τόνους γιατί αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο.

Αν διαβάσει προσεκτικά και το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει. Γενικώς, για να έχετε μια πλήρη και καθαρή εικόνα, ο Τσίπρας σχεδιάζει να οικοδομήσει αυτό που ονόμασε «προοδευτική - αντινεοφιλελεύθερη συμμαχία» γύρω από το Σύνταγμα και τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Προσωπικότητες που το γνωρίζουν εργάζονται εντατικά στο παρασκήνιο από τώρα μαζί με κορυφαίους συνταγματολόγους προκειμένου να μετάσχουν με έτοιμη πρόταση στον διάλογο και να συστρατευθούν στην «προοδευτική συμμαχία».

Αυτή η συμμαχία δύσκολα θα περιλαμβάνει τον Πάνο Καμμένο. Παρά τις διαφορές που έχουμε στον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, είμαι βέβαιος ότι ο Πάνος καταλαβαίνει τι γράφω. Μέχρι να φθάσουμε βεβαίως στην άνοιξη, όταν και0 ο Τσίπρας θα ανοίξει τη διχαστική, πλην χρήσιμη συζήτηση για το Σύνταγμα, θα πορευτούμε με την επιλεκτική κάθαρση. «Φωτογράφισε» άλλωστε τους στόχους του μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις: ένας από τα ΜΜΕ -«νόμος Παππά»-, ένας από τις τράπεζες -«θα αλλάξω τις διοικήσεις»- και ένας από το ποδόσφαιρο -«θα κάνω κάθαρση»-. Σημαδεύει τους πιο ανίσχυρους από τους παλαιούς ισχυρούς. Ετσι θα πορευτούμε: άγρια λιτότητα, κάθαρση, διχασμός. Μετά βλέπουμε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια