Τους 86 έφτασαν οι νεκροί στην Άγκυρα – Το τουρκικό “κράτος δολοφόνο” καταγγέλλει το κουρδικό HDP

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην Άγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς.

«Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική», τόνισε ο Ντεμιρτάς.

Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε την επίθεση,χαρακτηρίζοντάς την “επίθεση μίσους”.

Δύο φονικές εκρήξεις συγκλόνισαν, λίγο μετά τις 11.00 το κέντρο της Άγκυρας. Ο νεώτερος απολογισμός κάνει λόγο για 86 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το μακελειό προκλήθηκαν από βομβιστή αυτοκτονίας.

Η έκρηξη σημειώθηκαν πριν από την έναρξη πορείας ειρήνης για τον τερματισμό της σύγκρουσης τουρκικού κράτους – ΡΚΚ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, που είχαν οργανώσει ενώσεις και συνδικάτα. Η Αστυνομία εκκένωσε την περιοχή φοβούμενη και τρίτη έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς της ΜΙΤ και της Αστυνομίας.

Την ίδια ώρα με προειδοποιητικά πυρά στον αέρα η Αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού όπου σημειώθηκε μια διπλή έκρηξη.

ΠΗΓΗ: Hurriyet, Today’s Zaman, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Άγκυρα, Τουρκία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια