Ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στο όρος Σινά - Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες

Νεκροί είναι και οι 219 επιβαίνοντες του ρωσικού αεροσκάφους της Kogalymavia.που συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου στην Χερσόνησο του Σινά, λίγη ώρα μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ. Ανάμεσα στους νεκρούς και 17 παιδιά.

Ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στο όρος Σινά - Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες
Το αεροσκάφος, ένα Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia που εκτελούσε την πτήση από το Σαρμ ελ Σέιχ στην Αγία Πετρούπολη μεταφέροντας 224 ανθρώπους εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου 25 λεπτά μετά την απογείωσή του και διαπιστώθηκε ότι κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά.
Το αεροπλάνο κατέπεσε σε ορεινή περιοχή και οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στον τόπο του δυστυχήματος.
«Τα αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους (...) σε μια ορεινή περιοχή, 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στη ζώνη για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στο όρος Σινά - Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες
Κι ενώ αρχικά αξιωματούχοι που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής είχαν αφήσει ελπίδες για ύπαρξη επιζώντων, δηλώνοντας πως άκουγαν φωνές παγιδευμένων επιβατών από ένα τμήμα του αεροσκάφους, οι ελπίδες αυτές εξανεμίστηκαν αργότερα, με νέες ανακοινώσεις.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, υπήρχαν 212 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος στο αεροπλάνο» σημείωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κάιρο.ενώ αρχικά όλες οι άλλες πηγές έκαναν λόγο για 217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα.
Ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στο όρος Σινά - Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες
«Δυστυχως, όλοι οι επιβάτες της πτήσης 9268 της Kogalymavia από το Σαρμ ελ Σέιχ για την Αγία Πετρούπολη είναι νεκροί» ανέφερε, στα ρωσικά, η πρεσβεία με μηνύματά της σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Νοσοκομειακές πηγές και πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, οι διασώστες έχουν εντοπίσει επίσης το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.
Στην περιφέρεια του Βόρειου Σινά, όπου συνετρίβη το Airbus, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Al-Ahram.
Ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη στο όρος Σινά - Νεκροί και οι 219 επιβαίνοντες
Πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος η πτώση
Από την πρώτη επισκόπηση στο σημείο της συντριβής του ρωσικού Airbus στο Σινά, φαίνεται ότι το αεροσκάφος της εταιρίας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Βόρειο Σινά.
Περίπου 150 πτώματα, πολλά από τα οποία απανθρακωμένα, βρέθηκαν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το αεροπλάνο έπεσε κάθετα, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά του να τυλιχθούν στις φλόγες.
Νωρίτερα, μια άλλη πηγή ανέφερε ότι το Airbus είχε κοπεί στα δύο, σε ένα μικρότερο κομμάτι της ουράς και σε ένα μεγαλύτερο το οποίο προσέκρουσε σε έναν βράχο.
Η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών Rostransnadzor ξεκίνησε ήδη ελέγχους για να διαπιστώσει αν η αεροπορική εταιρεία τηρούσε τους κανονισμούς ασφαλείας. Η δημόσια τηλεόραση Rossiya 24 μετέδωσε μάλιστα ότι αξιωματούχοι ερευνούν τα γραφεία της εταιρείας στη Μόσχα και έχουν κατασχέσει ορισμένα έγγραφα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, σε προηγούμενο έλεγχο ρουτίνας, τον Μάρτιο του 2014, η Rostransnadzor είχε εντοπίσει παραβιάσεις όμως η εταιρεία φρόντισε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς μέσα στο χρονικό περιθώριο που της είχαν δώσει οι αρχές.
Από το Παρίσι, η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus δήλωσε έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της στις έρευνες για το δυστύχημα. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι το συγκεκριμένο Airbus A321-200 ήταν ηλικίας 18 ετών και ανήκε στην Metrojet (άλλη ονομασία της Kogalymavia) από το 2012. Είχε πραγματοποιήσει σχεδόν 21.000 πτήσεις συνολικής διάρκειας 56.000 ωρών και διέθετε κινητήρες IAE-V2500. Η Airbus τόνισε ότι είναι έτοιμη να παράσχει πλήρη τεχνική υπηστήριξη στις γαλλικές ερευνητικές αρχές και στις αρχές που θα αναλάβουν να ερευνήσουν την υπόθεση.
Οι σοροί των νεκρών θα μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κάιρο.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αεροσκάφος είχε ναυλωθεί από το τουριστικό πρακτορείο Brisco που δραστηριοποιείται κυρίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο, δυο χώρες που προτιμούν οι Ρώσοι τουρίστες για τις διακοπές τους.
Η εταιρεία Kogalymavia, που λειτουργεί από το 2012 με την ονομασία Metrojet, ιδρύθηκε το 1993 με το όνομα Kolavia. Διαθέτει δύο αεροσκάφη Α320 και επτά Α321 και κατατάσσεται 19 στη Ρωσία όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών που μεταφέρει, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ρωσικών αρχών πολιτικής αεροπορίας. Το 2010 ένα από τα αεροσκάφη της, ένα Tupolev 154 που είχε ναυλωθεί από την εταιρεία Taban πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μασχάντ του Ιράν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί από τους επιβάτες του.
Το Α321 που συνετρίβη σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1997 για τη λιβανέζικη εταιρεία MEA. Κατόπιν πουλήθηκε στην Onur Air, στη Saudi Arabian Airlines, επανήλθε στην κατοχή της Onur Air και πετούσε για την Kogalymavia από το 2012.

Πένθος στη Ρωσία
Κι ενώ οι αιγυπτιακές εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, σημειώνοντας πάντψς πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη χερσόνησο του Σινά, διατάζοντας παράλληλα την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή.
Το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.
Ο πρόεδρος «έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (...) Βλαντίμιρ Πουτσόφ να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο» για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.
Εξάλλου, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων». Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι «πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια» της τραγωδίας.
Eν τω μεταξύ, με ανάρτησή του στο Twitter το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.
«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια