H μεσημεριανή σιέστα ασπίδα κατά της υπέρτασης

Ο μεσημεριανός ύπνος συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης


Ο μεσημεριανός ύπνος συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, σύμφωνα με μελέτη του «Ασκληπιείου» Γενικού Νοσοκομείου Βούλας που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Τα ευρήματα

Η επιστημονική ομάδα του «Ασκληπιείου», με επικεφαλής τον καρδιολόγο Μανώλη Καλλίστρατο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 386 ασθενείς με υπέρταση (200 άνδρες και 186 γυναίκες), κατά μέσο όρο 61,4 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι κοιμόντουσαν το μεσημέρι είχαν κατά μέσο όρο 5% χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του 24ωρου (4% μικρότερη την ημέρα και 6% μικρότερη τη νύχτα), σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν το μεσημέρι.

Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου, τόσο μειωνόταν η σοβαρότητα της υπέρτασης. Μάλιστα, όσοι κοιμόντουσαν περισσότερο το μεσημέρι, είχαν ακόμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση κατά τον νυχτερινό ύπνο, πράγμα ωφέλιμο για την υγεία τους. Τέλος, όσοι κοιμόντουσαν το μεσημέρι, έτειναν να έχουν μικρότερη ανάγκη αντιϋπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλίστρατο, ακόμα και μια μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου έως 10%. «Χάρη στον μεσημεριανό ύπνο η υπέρταση κάνει μικρότερη ζημιά στις αρτηρίες και την καρδιά των ασθενών. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια τείνει να γίνει πολυτέλεια, καθώς έχει σε μεγάλο βαθμό επικρατήσει το εργασιακό ωράριο 9 π.μ. - 5 μ.μ., ενώ γενικότερα οι εντατικοί ρυθμοί δουλειάς και ζωής αποτρέπουν πολλούς από το να αποκοιμηθούν το μεσημέρι» επεσήμανε κατά την παρουσίαση της μελέτης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια