Οι γυναίκες πιο ευάλωτες στην άνοια από τους άντρες

Μια νέα ανακοίνωση της Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Alzheimer (ADI) που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Λονδίνο αποκάλυψε πως οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να επηρεαστούν από άνοια σε σχέση με τους άνδρες. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο και εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια είναι γυναίκες, και οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των περιθαλπόντων και των επαγγελματιών υγείας.

Στην ανακοίνωση, η οποία παρέχει μια επισκόπηση της διεθνούς κατάστασης από όλο τον κόσμο, τονίζεται η ανάγκη για μια ευρύτερη και βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία, προσέγγιση στα προγράμματα υγείας για την άνοια που στοχεύουν στις γυναίκες που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου το κυρίαρχο μοντέλο φροντίδας παραμένει το ίδιο: η γυναίκα ηγείται της οικογενειακής φροντίδας.
Η ADI εκτιμά ότι μέχρι το 2050, το 71% των 135.000.000 ανθρώπων με άνοια θα ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMICs). Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων θα λάβει την αναγκαία περίθαλψη στο σπίτι, πιθανότατα από μια γυναίκα συγγενή. Η έκθεση περιγράφει τις πολυάριθμες κοινωνικο-οικονομικές και οικογενειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και αποδεικνύει ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια και υποστήριξη απ’ ό,τι οι άντρες.
Υπό το πρίσμα αυτής της ανακοίνωσης, η ADI προτρέπει όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν το δυσανάλογο αντίκτυπο της άνοιας στις γυναίκες και να τους παρέχουν προσαρμοσμένης ενημέρωσης περίθαλψη και υποστήριξη ώστε να μπορούν να παρέχουν φροντίδα, αλλά και να λαμβάνουν φροντίδα για τον εαυτό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Dawn Brooker, Διευθυντή του Συνδέσμου Σπουδών για την άνοια στο Πανεπιστήμιο του Worcester, περισσότερες γυναίκες ζουν με άνοια, είναι οικογενειακοί περιθάλποντες και αποτελούν το εργατικό δυναμικό στην υγεία και την κοινωνική μέριμνα. Όπως λέει, οι πρωτοβουλίες για την άνοια θα έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες και όλοι οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ενώ, υπογραμμίζει ότι η αυξανόμενη επικράτηση της άνοιας σε όλο τον κόσμο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις γυναίκες και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί σε επίπεδο οικογένειας, κοινότητας και πολιτικής.
Τέλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Marc Wortmann σημείωσε ότι είναι μεγάλη η ανάγκη όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου να αναγνωρίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που πλήττονται από άνοια και να αναλάβουν δράση αμέσως.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια