Η ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη Ζωή…

Ύστερα από μια συνέντευξη 4 ωρών και 48 λεπτών η πολιτική ζωή στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, οριστικά πια, χωρίς τη Ζωή.  Η πρώην πρόεδρος της Βουλής έκλεισε την πόρτα πίσω της αργά και βασανιστικά – στον ίδιο, σταθερό ρυθμό των 7 μηνών της θητείας της – οι ανάσες ανακούφισης όμως που ακολούθησαν στην Κουμουνδούρου δεν στερήθηκαν παράλληλου προβληματισμού.

Η ανακοίνωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου ότι θα κατέβει υποψήφια, ως ανεξάρτητη συνεργαζόμενη, με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη – έως και λυτρωτική πλέον, σε ένα κόμμα που εδώ κι ενάμισι μήνα αιμορραγεί σε στελέχη και δίνει μάχη στρατηγικής και υπαρξιακής ανασύνταξης μπροστά στις κάλπες. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει διακαώς να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της διάσπασης και να ξεκινήσει η «φυγή προς τα εμπρός». Πρόκειται όμως για μια φυγή που ούτε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως έδειξαν και τα μηνύματα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, σκοπεύουν να την κάνουν εύκολη.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής φρόντισε εντέχνως χθες να δείξει –βάσιμα ή μη, δεν έχει σημασία - ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός και για άλλες αποχωρήσεις, συμπράξεις και εκπλήξεις: Απηύθυνε δημόσιο προσκλητήριο συμπόρευσης σε Μανώλη Γλέζο, Μίκη Θεοδωράκη, Σοφία Σακοράφα και Πέπη Ρηγοπούλου, έκλεισε το μάτι στον Γιάνη Βαρουφάκη και στις όποιες πρωτοβουλίες εκείνος πάρει, κι άφησε να αιωρείται ένα σμήνος υπαινιγμών, καταγγελιών και αιχμών κατά πρώην συντρόφων της, από το Νίκο Φίλη και το Νίκο Βούτση έως τον Γιάννη Δραγασάκη – υπαινιγμών, ικανών αν μη τι άλλο να συντηρούν τον πολυτραυματία ΣΥΡΙΖΑ σε κώμα εσωστρέφειας για αρκετά κρίσιμα προεκλογικά 24ωρα ακόμη.
Αντίστοιχη τακτική ακολουθεί και η Λαϊκή Ενότητα επιλέγοντας να τροφοδοτεί με δόσεις, και σε καθημερινή βάση, τα πρωτοσέλιδα με νέα κύματα αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε πρόκειται για ομαδικές αποχωρήσεις μελών νομαρχιακών επιτροπών και στελεχών της νεολαίας, είτε για μεμονωμένους αναχωρητές, πρώην και νυν συνεργάτες του επιτελείου Τσίπρα.
Στην Κουμουνδούρου, οι πλέον αισιόδοξοι αντιμετωπίζουν την τακτική αυτή ποντάροντας στο «ξεφούσκωμα» της δυναμικής της ΛΑ.Ε. και στο… ηγετικό ταμπεραμέντο της Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Ο Παναγιώτης μόλις απέκτησε το πρώτο μετεκλογικό του πρόβλημα» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κοινοβουλευτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση συμπόρευσης της πρώην προέδρου της Βουλής με τη Λαϊκή Ενότητα.
Οι πιο ορθολογιστές, όμως, του εκλογικού επιτελείου προβληματίζονται. Οι 34.485 σταυροί της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η πρωτιά του Γενάρη στην Α’ Αθήνας σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται δεδομένη προίκα για τη ΛΑ.Ε., οι προσωπικοί «πιστοί» όμως της μαχητικής Ζωής είναι και ευάριθμοι και, κυρίως, πολιτικά θορυβώδεις. Κι αυτός ο θόρυβος του παρατεινόμενου αριστερού εμφυλίου είναι το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στα κομβικά και στρατηγικά διακυβεύματά της.
Με δεδομένη, δε, την φυσική επιμονή και στοχοπροσήλωση της πρώην προέδρου της Βουλής στις μάχες που επιλέγει να δώσει, η προεκλογική ζωή στην ΣΥΡΙΖΑ μετά τη Ζωή δεν δείχνει εύκολη. Κι εάν ακόμη δεν μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη των θερινών μεταμεσονύκτιων δραμάτων στη Βουλή, θα είναι σίγουρα διαφορετική…
tvxs.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια