Τι συμβαίνει στο τρίγωνο Τουρκία - Κούρδοι - ΗΠΑ

Γιατί η Άγκυρα πολεμά το PΚΚ, που μάχεται τους τζιχαντιστές


Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις περίπου 500 επιθέσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον κουρδικών στόχων στο Νότιο Κουρδιστάν (Β. Ιράκ) αλλά και στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, αυτό που διακινείται από χείλη σε χείλη,
ενώ αποτελεί και κύριο θέμα σε άρθρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ για πολλοστή φορά μέσα σε έναν αιώνα «πούλησαν και πάλι τους Κούρδους».
Kαι αυτό γιατί είναι αδιανόητο όχι να πιστέψει αλλά ακόμα και να διανοηθεί κανείς ότι η Τουρκία θα έβρισκε το θάρρος να παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ και να πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις χωρίς την άδεια των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, παρότι είναι γνωστό ότι στη διεθνή σκηνή και στις διεθνείς σχέσεις το συμφέρον πάντα υπέρκειται του όποιου ηθικού διλήμματος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ερμηνεύσει κανείς το αεροπλανικό κόλπο της αμερικανικής διοίκησης, που «άδειασε» με τον πιο ανέντιμο τρόπο το ΡΚΚ, το οποίο έχει χάσει το ένα πέμπτο της στρατιωτικής του δύναμης πολεμώντας εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, εξ αντικειμένου πλάι πλάι με τις ΗΠΑ, στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας, για να συμμαχήσει την ίδια στιγμή με την Τουρκία, η οποία είναι σε όλους γνωστή ως ο πιο μεγάλος υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους σε όλους τους τομείς. Τέτοια προδοσία!

Οι Κούρδοι, αν και προδομένοι για άλλη μια φορά, ανθίστανται και στο τέλος θα τα καταφέρουν, γιατί δεν έχουν άλλο δρόμο και άλλη επιλογή.
Στο άρθρο μας αυτό θα παραθέσουμε τις θέσεις ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα, όπως αυτές δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Χουριέτ» στις 29/7/15. Είπε λοιπόν ο Αμερικανός αξιωματούχος:
«Είναι κοινή ανάγκη ΗΠΑ - Τουρκίας για εκκαθάριση της περιοχής από τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. Στην περιοχή που θα εκκαθαριστεί δεν θα μπουν Τούρκοι και Αμερικανοί στρατιώτες, αλλά μετριοπαθείς ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, που θα αποφασιστούν από κοινού από ΗΠΑ και Τουρκία. Οι συνομιλίες μας με την Τουρκία για το θέμα ξεκίνησαν πριν από εννέα με δέκα μήνες. Συμφωνήσαμε να εκπαιδεύσουμε και να εξοπλίσουμε ομάδες της αντιπολίτευσης και να βοηθήσει η Τουρκία για την καλύτερη παρακολούθηση του δικτύου των ισλαμιστών του Ι.Κ. που δρουν στη Συρία.

Επίσης συμφωνήσαμε να σταθμεύουν και να επιχειρούν από τουρκικές αεροπορικές βάσεις επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ. Το πώς θα γίνει αυτό είναι υπό συζήτηση.
Θα εξασφαλιστούν τα σύνορα της Τουρκίας σε μήκος 98 χλμ. και στο εσωτερικό αυτής της περιοχής, το βάθος της οποίας θα το καθορίσουμε, θα λειτουργήσει ξανά η ζωή υπό φυσιολογικές συνθήκες, υπό την ευθύνη της αντιπολίτευσης. Η περιοχή δεν θα ανακηρυχθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».

Οσον αφορά το άνοιγμα της αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ στα αμερικανικά αεροπλάνα και τη σχέση που έχει η εξέλιξη αυτή με τις αεροπορικές επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον στόχων του ΡΚΚ, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε:
«Πριν από δύο εβδομάδες φθάσαμε σε συμφωνία για το Ιντζιρλίκ. Προτού συμφωνήσουν Ομπάμα και Ερντογάν, το ΡΚΚ έκανε κάποιες επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση της Τουρκίας και τις αεροπορικές επιθέσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Κανδήλι και το Β. Ιράκ. Εμείς αναγνωρίσαμε στην Τουρκία το δικαίωμα στην άμυνα. Στηρίζουμε απολύτως τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ. Ομως το θέμα του ΡΚΚ δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία που κάναμε με την Τουρκία για το Ι.Κ. Αν το ΡΚΚ δεν έκανε τις επιθέσεις στην Τουρκία, η Τουρκία δεν θα έκανε επιθέσεις στο Κανδήλι. Αν το ΡΚΚ θέλει να ανοίξει μέτωπο με την Τουρκία, αυτό είναι κάτι που δεν είναι καθόλου φρόνιμο. Από την άλλη πλευρά, καλούμε την Τουρκία να μην απαντά υπερβολικά στις επιθέσεις που δέχεται από το ΡΚΚ».

Οι δικαιολογίες του ανώτατου αξιωματούχου των ΗΠΑ είναι παιδαριώδεις και θα το αποδείξουμε στο άρθρο μας της Κυριακής, στο οποίο θα αναλύσουμε τη στρατηγική της Τουρκίας.
Ως τότε να έχουμε στον νου μας ότι έπειτα από περίπου 15 χρόνια η Τουρκία βγάζει ξανά το πιο άγριο και απάνθρωπο πρόσωπό της, όχι μόνο εναντίον των Κούρδων αλλά και εναντίον των λαών που κατοικούν στην Τουρκία και έδωσαν το 13% στο Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις εκλογές της 5ης Ιουνίου. Αυτό είναι ο στόχος!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια