Δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών.

Το πρώτο και επικρατέστερο είναι να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με μια διαδικασία ανάλογη με αυτήν του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν υφίσταται κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων, ωστόσο το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Προκειμένου να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση μέχρι τέλος του 2015, τα stress test θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο, συμπέρασμα στο οποίο φαίνεται να συγκλίνει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με τους θεσμούς.

Mάλιστα στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να γίνει σε δύο δόσεις εφόσον τον Αύγουστο αποδεσμευτούν κεφάλαια ως προκαταβολή από το τρίτο πρόγραμμα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κάτι που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, ωστόσο φέρνει προ των πυλών το "κούρεμα". Ο κανονισμός του ESM προβλέπει ότι για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση απαιτείται να γίνει 8% κούρεμα σε μετοχές, ομολογίες και καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.


Πηγές: Mega, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια