Θέλουμε Δημοκρατία;

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος
Μπορεί να γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά, δυστυχώς, στην Ελλάδα είναι που υποφέρει σήμερα όσο πουθενά αλλού στον δυτικό κόσμο η Δημοκρατία. Και όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο αυτό γίνεται όλο και πιο επώδυνα φανερό.

Ο βασικός κανόνας της Δημοκρατίας, με την προϋπόθεση ότι έχει ασκηθεί ελεύθερα το εκλογικό δικαίωμα, είναι ότι το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας γίνεται σεβαστό από νικητές και χαμένους. Αυτόν τον βασικό κανόνα υπάρχουν πολλοί που τον αμφισβητούν προτού καν στηθούν οι κάλπες, θέλοντας από τώρα να «πιάσουν στασίδι» στο ενδεχόμενο να μην τους βολεύει το αποτέλεσμα, αλλά χωρίς ταυτόχρονα να θέλουν και να το πουν ευθέως, ακριβώς για να μην προεξοφλήσουν το ενδεχόμενο ήττας τους.

Η τραγωδία δε είναι ότι αυτό το κόλπο γίνεται από όλες τις πλευρές. Δεν είναι, δηλαδή, δυνατόν να υπάρχουν σημερινοί υπουργοί που να λένε ότι θα πάνε να κάνουν πράξη τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνησή τους αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι ίδιοι θα είναι και πάλι κυβέρνηση, αλλιώς δεν είναι υποχρεωμένοι να στηρίζουν όσα ψήφισαν! Όπως το ίδιο ακριβώς από πλευράς (της όποιας αυριανής) αντιπολίτευσης δεν γίνεται να υπάρξει μετεκλογικά ένα κύμα αμφισβήτησης της δυνατότητας της χώρας να κάνει κυβέρνηση η οποία θα πραγματοποιήσει εκείνα για τα οποία θα έχει εκλεγεί - και αυτά είναι ήδη ξεκάθαρα.

Με άλλα λόγια, το παραμύθι «τι εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός» δεν γίνεται να το δούμε και στην επόμενη Βουλή από καμία πλευρά. Όλα αυτά είναι γελοιότητες. Και σε κρίσιμες ώρες όπως αυτές που περνάμε οι γελοιότητες μπορεί να κοστίσουν πάρα πολύ ακριβά. Τα κόμματα πρέπει από τώρα να δεχθούν τον βασικό κανόνα της δημοκρατίας από τον οποίο συστηματικά όλα χωρίς εξαιρέσεις επιμένουν διαρκώς να αποκλίνουν: ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα γίνει σεβαστό και ότι η οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις κάλπες θα είναι η κυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Τέλος.

Όποιος δεν το δέχεται αυτό ουσιαστικά δεν δέχεται τη Δημοκρατία. Και όσο πιο πολλοί είναι εκείνοι που δεν δέχονται τη Δημοκρατία σε έναν τόπο τόσο η ίδια καθίσταται πιο ευάλωτη. Ας φροντίσουν λοιπόν να την υπερασπιστούν πραγματικά οι αυτόκλητοι σωτήρες μας αντί να ρητορεύουν ασταμάτητα στην πλάτη τη δική της, τη δική μας και της χώρας. 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια