Μονομαχία για δύο

Τσίπρας: Πρέπει να ανατρέψουμε σχέδια του συστήματος για αριστερή παρένθεση - Μεϊμαράκης: Πέρασαν οι εποχές που έδιναν λύση οι «σωτήρες»


«Μη γίνουμε αριστερή παρένθεση» ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες για να προετοιμάσει τη σημερινή Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, στη οποία θα λάβουν μέρος τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι πρώην βουλευτές και οι επικεφαλής των Νομαρχιακών Οργανώσεων.

Στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα απρόοπτα στη συνδιάσκεψη, καθώς τα στελέχη της πρώην Αριστερής Πλατφόρμας έχουν επιλέξει να αποχωρούν... με δόσεις και να εντάσσονται στη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, για να εμφανίζουν καθημερινά το πρώην κυβερνών κόμμα να φυλλορροεί.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα κινηθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τυπικά δικαιούται να παρευρεθεί στη συνδιάσκεψη, αφού δεν έχει αποχωρήσει ούτε από το κόμμα ούτε από την (πρώην πλέον) Κοινοβουλευτική Ομάδα, οπότε ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να επιλέξει επεισοδιακή αποχώρηση. Στελέχη της Κουμουνδούρου δήλωναν alert να μπλοκάρουν μια τέτοια ενέργεια, προτού ακόμη ξεκινήσει η συνδιάσκεψη.

Η εκλογική καμπάνια

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία, έθεσε την κεντρική ιδέα εκλογικής καμπάνιας: «Οι πολίτες καλούνται να δώσουν οριστικό τέλος στο παλιό πολιτικό σύστημα. Να ανατρέψουν τα σχέδια της αριστερής παρένθεσης. Να επιλέξουν ανάμεσα στη φυγή προς τα εμπρός και στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που μας οδήγησε στα Μνημόνια και στη χρεοκοπία» είπε. Ανέφερε, δε, ότι στο συνολικό κυβερνητικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός άξονας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στη Δημόσια Διοίκηση, στους θεσμούς και στο κράτος, καθώς «μόνο μια πολιτική δύναμη που δεν είναι δέσμια συμφερόντων μπορεί να τις σκεφτεί και να τις εφαρμόσει».

Μεσούσης της συνεδρίασης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή ο Ανδρέας Καρίτζης, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ. Τσίπρας. Επικαλέστηκε την «κοινωνικά οδυνηρή και πολιτικά μη βιώσιμη» συμφωνία, καθώς και τη «μεθοδολογία» λήψης των αποφάσεων.
Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει με κατεύθυνση τη ΛΑ.Ε. επτά στελέχη της Νεολαίας του κόμματος που ανήκαν στην πρώην Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Λαφαζάνη.

Μαρίνα Μάνη

Ο Μεϊμαράκης από τη Βοιωτία: Πέρασαν οι εποχές που έδιναν λύση οι «σωτήρες»

«Γκάζι» πατάει από χθες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν περίμενε να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα του από το πρωί. Πρώτη περιοχή στόχευσης ήταν η Βοιωτία και στη Θήβα είχε συναντήσεις με δημάρχους, παραγωγικούς φορείς και πολίτες.

Ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στο πολιτικό σύστημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητώ από τους πολίτες να αποκτήσουν ξανά εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και, για να γίνει αυτό, χρειάζεται συνδιαμόρφωση λύσεων και προτάσεων».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε: «Πέρασαν οι εποχές που μονοκομματικές κυβερνήσεις και "σωτήρες" μπορεί να έδιναν από μόνοι τους λύσεις. Απαιτείται από τη συνθετότητα των προβλημάτων, την πολυπλοκότητα, να μπορούμε να συζητάμε οι πολιτικές δυνάμεις, να συνεννοούμεθα, να έχουμε την απαραίτητη συναίνεση και μετριοπάθεια για να βρίσκουμε τις λύσεις». Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε επίσης ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο δεν θα πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις. Δεν θα δεσμευτεί για λύσεις, οι οποίες -όπως οι πολίτες γνωρίζουν- δεν μπορεί να υλοποιηθούν.

Τα προβλήματα των αγροτών

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή και κυρίως για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο δημαρχείο Αλιάρτου, ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τους δημάρχους «θεσμικούς συνεργάτες», ενώ στη συνέχεια πήγε στη Λιβαδειά. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του ήταν το «Στρογγυλό» της παραλίας της Χαλκίδας.

Τέλος, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στη Συγγρού, η Ν.Δ. ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για το μεταναστευτικό. Οπως τόνιζαν από το κόμμα, το σχέδιο θα είναι άμεσης εφαρμογής με πρόγραμμα για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια, με ειδικές αναφορές σε όλα τα αλληλοεπικαλυπτόμενα ζητήματα: Προσφυγικό, μεταναστευτικό, ασφάλεια, εφαρμογή και ενίσχυση νομοθεσίας, φύλαξη συνόρων, απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, διεθνείς και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των νησιωτικών περιοχών.

Νίκος Ελευθερόγλου



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια