Πέντε μέρες νηστείας μπορούν να προσφέρουν καλύτερη υγεία

Η μείωση πρόσληψης θερμίδων μόνο για πέντε συνεχόμενες ημέρες κάθε μήνα μπορούν να μας βοηθήσουν όχι μόνο να χάσουμε κιλά αλλά και να καλυτερέψουμε την ποιότητα υγείας μας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να ακολουθήσουν την πρώτη ημέρα ένα αυστηρό διατροφικό πρόγραμμα 1.090 θερμίδων ενώ, από τη δεύτερη μέχρι την πέμπτη ημέρα αυτό έπεσε στις 725 θερμίδες.
Από την έκτη ημέρα και μετά επέστρεψαν στο σύνηθες διατροφολογικό τους πρόγραμμα και επανήλθαν στο πρόγραμμα των πέντε ημερών τον επόμενο μήνα.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι έπειτα από τρεις μήνες τα επίπεδα γλυκόζης έπεσαν 10% τις μέρες της νηστείας αλλά παρέμειναν περίπου 6% κάτω και τις υπόλοιπες μέρες.
Η διατροφή μείωσε την κατανάλωση θερμίδων από 34% έως 54%, ενώ μια χημική ουσία (IGF1), η οποία σχετίζεται με ασθένειες του γήρατος στους ανθρώπους, μειώθηκε κατά 24%.
Η διατροφή που επιβλήθηκε στους συμμετέχοντες για τις πέντε μέρες νηστείας αποτελείτο από σούπες λαχανικών, ενεργειακές μπάρες και ροφήματα, σνακ, αφέψημα χαμομήλι και ένα φυτικό συμπλήρωμα. Η διατροφή έχει 11%-14% πρωτεΐνες, 42%-43% υδατάνθρακες και 44%-46% λιπαρά. Περιείχε δε, όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα που είναι απαραίτητα στον οργανισμό.
Τις υπόλοιπες μέρες που επέστρεφαν στο κανονικό τους διατροφολογικό πρόγραμμα έτρωγαν ό,τι ήθελαν χωρίς περιορισμούς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένα τέτοιο διατροφολογικό πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει καλύτερη υγεία, χωρίς την εμφάνιση διαβήτη ή καρδιακών ασθενειών ακόμα και καρκίνου, ενώ παρατείνει τη νεότητα αποτρέποντας την πρώιμη εμφάνιση της γήρανσης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια