Προσοχή στην Κύπρο

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Η προωθούμενη «λύση» του Κυπριακού οδήγησε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να προτείνει, ως ονομασία του κυοφορούμενου ομοσπονδιακού μορφώματος, το «Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου».

«Το όνομα που επιθυμώ από καρδιάς είναι ‘Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου’», δήλωσε ο Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Sabah.
Είναι προφανές ότι σημειολογικά ο Αναστασιάδης υπονοεί ότι το ομοσπονδιακό σχήμα που ετοιμάζεται, θα συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και την Δύση στα προβλήματα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στον πόλεμο κατά του χαλιφάτου και στην σύγκρουση των πολιτισμών στην Εγγύς Ανατολή.
Αυτή η πρόθεση του Αναστασιάδη, όμως, να προσκολληθούν γεωστρατηγικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Κύπρου στις πραγματικές Ηνωμένες Πολιτείες και διά αυτού του τρόπου να αντιμετωπισθούν και τα τυχόν προβλήματα συνοχής και δυσλειτουργίας που θα προκύψουν, προσκρούει σε σοβαρά εμπόδια.
Διότι η Τουρκία θα απαιτήσει «λύση» που θα διασφαλίζει την παραμονή των στρατευμάτων της και των εποίκων στα κατεχόμενα. Και δεν πρόκειται, ποτέ μα ποτέ να υπογράψει συμφωνία που δεν θα κατοχυρώνει στρατεύματα και εποίκους. Μία τέτοια «λύση», όμως, θα καταστήσει την Κύπρο (και τα δυτικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται μέσω αυτής) όμηρο μίας ενδεχόμενης νέας απομάκρυνσης της Τουρκίας από την Δύση.
Διότι η Τουρκία είναι μία μεγάλη μουσουλμανική χώρα, υπήρξε αντίπαλος της Δύσης σε δύο παγκοσμίους πολέμους και η συμπόρευσή της με τις δυτικές δυνάμεις υπήρξε πάντα καιροσκοπική και περιστασιακή, και πάντα επιφανειακή, λόγω του πολιτισμικού χάσματος που την χώριζε από τον δυτικό κόσμο. Σε περίπτωση νέας απομάκρυνσης της Τουρκίας από τα δυτικά γεωστρατηγικά συμφέροντα, θα διαθέτει μηχανισμούς να αποκόψει και την Κύπρο από το δυτικό πλαίσιο.
Εξάλλου, το συνταγματικό έκτρωμα που θα προκύψει από τυχόν συμφωνία θα είναι τόσο δυσλειτουργικό, που θα προκύψουν άμεσα σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα στην όποια διαδικασία λήψης αποφάσεων προβλεφθεί. Οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε ασάφεια του συντάγματος, ώστε να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της αμερικανικής και γενικώτερα της δυτικής πολιτικής.
Π.χ. η χρήση των στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο από την αμερικανική αεροπορία, θα αποφασίζεται κατόπιν όχι αποφάσεως της ενιαίας υποτίθεται κυπριακής κυβέρνησης, αλλά διαπραγμάτευσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, όπου κάθε φορά η Άγκυρα θα απαιτεί απτά ανταλλάγματα.
Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να υποχωρήσει από την απαίτηση απομάκρυνσης βάσεων και εποίκων πριν, το τονίζουμε: πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας. Αλλοιώς, καλύτερα να συνεχίσουμε να συζητούμε εις τον αιώνα τον άπαντα.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια