Η ποικιλομορφία του DNA «γεννά» ψηλότερους και εξυπνότερους ανθρώπους


Οι σύγχρονες γενιές παιδιών τείνουν να είναι υψηλότερες και εξυπνότερες, λόγω της γενετικής ποικιλομορφίας που χαρακτηρίζει το DNA του ανθρώπου, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ότι όσο πιο πολυπολιτισμικές γίνονται οι κοινωνίες, τόσο πιο ψηλοί και πιο έξυπνοι θα γίνονται οι άνθρωποι.

Ο Δρ Πίτερ Τζόσι και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο παραπάνω συμπερασμα αφού επαναξιολόγησαν 110 γενετικές έρευνες που περιλάμβαναν στοιχεία για την εξέλιξη 350.000 ανθρώπων, παγκοσμίως.

Διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη γενετική ποικολομορφία συνδέεται με μεγαλύτερο ύψος, υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και υψηλότερη νοημοσύνη. Για παράδειγμα, τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι πρώτα ξαδέρφια, είναι κατά μέσο όρο 1,2 εκατοστά πιο κοντά στο ύψος και έχουν δέκα λιγότερους μήνες εκπαίδευσης.

«Όταν ένας άνθρωπος κληρονομεί από τους δύο γονείς του πανομοιότυπα αντίγραφα του ίδιου γονιδίου και αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα σε πολλά γονίδια, τότε η γενετική ποικιλομορφία του μειώνεται. Όταν αντίθετα κάτι τέτοιο συμβαίνει σε λίγα γονίδια, τότε η ποικιλομορφία του DNA αυξάνεται. Όσο μικρότερη γενετική συγγένεια έχει το DNA του πατέρα με εκείνο της μητέρας, τόσα λιγότερα όμοια αντίγραφα έχει το παιδί στα γονίδιά του και έτσι τόσο τείνει να ευνοείται από άποψη ύψους και νοημοσύνης» εξηγεί ο Δρ Τζόσι.

Και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι, τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι συγγενείς, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες παθήσεις, επειδή μπορεί να κληρονομούν τα ίδια ελαττωματικά γονίδια, τόσο από την μητέρα, όσο και από τον πατέρα.

Σύμφωνα, πάντως, με τη νέα έρευνα, το ανακάτεμα του DNA δεν φαίνεται να ευνοεί χαρακτηριστικά της υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η υψηλή χοληστερόλη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια