Προβλήματα υγείας προκαλούν οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης

Οι μεγάλες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης του αίματος ενδεχομένως να σηματοδοτούν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Πολ Μαντνερ, ανέλυσε στοιχεία από μεγάλη μελέτη που εξέταζε τη χρήση φαρμάκων κατά της υπέρτασης και της υπερχοληστερολαιμίας.

Στην έρευνα είχαν πάρει μέρος 26.000 άτομα, με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε πέντε, έξι ή επτά ιατρικές επισκέψεις, που έγιναν μεταξύ έξι και 28 μηνών από την έναρξη της μελέτης.

Συγκριτικά με τους ασθενείς των οποίων η αρτηριακή πίεση παρέμενε σταθερή, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια μέση διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης κατά 15 mm Hg σχετιζόταν με 30% αύξηση του κινδύνου εμφράγματος ή μοιραίας καρδιακής νόσου, και με 46% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν αυξημένος κατά 58%.

«Οι πάσχοντες από υπέρταση είναι πολύ σημαντικό να διατηρούν σταθερή της αρτηριακή τους πίεση, και να παρατηρούν προσοχή τις διακυμάνσεις της, ώστε να ενημερώνουν εγκαίρως τον θεράποντα ιατρό τους. Οι διακυμάνσεις μπορεί να είναι ενδείξεις αυξημένης βλάβης στις αρτηρίες, πρωτίστως αθηροσκλήρωσης», εξηγεί ο Δρ Μαντνερ.

Ο ερευνητής επισημαίνει επίσης ότι τα αντιϋπερτασικά φάρμακα, ειδικά οι αναστολείς διαύλου ασβεστίου και τα διουρητικά ελέγχουν τις διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης καλύτερα από άλλα φάρμακα. Ωστόσο, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να αλλάζουν την φαρμακευτική τους αγωγή ερήμην του θεράποντος ιατρού τους.

Η υπέρταση είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα κάτω από 140/90 mm Hg με την σωστή φαρμακευτική αγωγή, συνδυαστικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο νοσηρότητας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια