ΔΝΤ: Η Ελλάδα είναι ληξιπρόθεσμη και δεν μπορεί να λάβει χρηματοδότηση


Σε ληξιπρόθεσμη οφειλή έναντι του ΔΝΤ βρίσκεται από τις 6 μμ (ώρα Ουάσιγκτον) της Τρίτης η Ελλάδα, καθώς δεν κατεβλήθη το ποσό των τριών δόσεων που έπρεπε να καταβληθεί συγκεντρωτικά εκείνη την ώρα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαιώνει ότι «η πληρωμή δόσης ύψους 1,2 δις. SDR (περίπου 1,5 δις. ευρώ) από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ δεν ελήφθη σήμερα. Ενημερώσαμε το διοικητικό μας συμβούλιο ότι τώρα η Ελλάδα είναι  ληξιπρόθεσμη και μπορεί να λάβει χρηματοδότηση μόνο αν η οφειλή εξοφληθεί».
Ο κ. Ράις επίσης επιβεβαίωσε ότι το «Ταμείο» έλαβε σήμερα αίτημα από τις ελληνικές αρχές «για επέκταση της υποχρέωσης επαναπληρωμής της Ελλάδας η οποία κατέστη απαιτητή σήμερα και θα παραπεμφθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εν ευθέτω χρόνω».

Επαφές Αμερικανού ΥΠΟΙΚ
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου είχε χθες διαδοχικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους ομολόγους του της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν και της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και συζήτησαν την εξελισσόμενη κατάσταση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιου «σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι είναι προς τα καλύτερα συμφέροντα όλων των μερών και της παγκόσμιας οικονομίας για την Ελλάδα και τους πιστωτές της να συνεχίσουν να εργάζονται για μία λύση που θέτει στην Ελλάδα σε πορεία μεταρρυθμίσεων και ανάκαμψης εντός της Ευρωζώνης».
Ο κ. Λιου υπογράμμισε επίσης ότι το έργο αφορά «σε συζήτηση των δεσμεύσεων για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και μία πορεία προς την βιωσιμότητα του χρέους, με ένα βλέμμα προς μία ρεαλιστική συμφωνία. Σημείωσε επίσης τη σημασία «να αναλαμβάνονται συνεχή αναγκαία βήματα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
Καταλήγοντας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην εμπλοκή αυτές τις ημέρες του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι με ομολόγους τους, καθώς και τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα την Τρίτη ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
«Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να εργαστούν μαζί για να επιστρέψουμε σε μία πορεία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αρχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης. Παρακολουθούμε πολύ στενά».
O κ. Κίρμπι απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν επηρεάζεται η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη ροή των προσφύγων και τις βάσεις στην Κρήτη κι αν η χώρα έχει καταστεί λιγότερο σταθερή και επανέλαβε την προτροπή οι Ελληνες ηγέτες να εργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA, mignatiou.com

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια