Επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις


Πραγματικότητα πλέον επεμβάσεις οι οποίες ως πριν από λίγο καιρό βρίσκονταν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας


Λαΐνας Θοδωρής

Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πριν από λίγες εβδομάδες στο νοσοκομείο MD Anderson Cancer Center στο Χιούστον του Τέξας, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση του άνω τμήματος της κεφαλής.

Ο Τζέιμς Μπόισεν, 55 ετών, προγραμματιστής από το Οστιν του Τέξας, έλαβε τα μοσχεύματα στο κεφάλι, καθώς και μοσχεύματα νεφρού και παγκρέατος, σε μια σειρά επεμβάσεις που έλαβαν χώρα στις 22 Μαΐου και κράτησαν σχεδόν ένα 24ωρο. «Είχε μια σειρά καρκίνους του τριχωτού του κεφαλιού και του κρανίου που είχαν αντιμετωπιστεί με διάφορες επεμβάσεις και ακτινοβολίες αφήνοντάς του μια μεγάλη πληγή η οποία έφτανε ως και τον εγκέφαλο» είπε ο πλαστικός χειρουργός Τζέσι Σίλβερ.


Μεταμόσχευση πέους

Πριν από μερικούς μήνες επετεύχθη στη Νότια Αφρική η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση πέους. Ενας 21χρονος άνδρας, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν αποκαλυφθεί, ήταν ο λήπτης του οργάνου. Εχασε το δικό του πέος στο πλαίσιο μιας «κακότεχνης» περιτομής. Γιατροί στο Κέιπ Τάουν οι οποίοι διεξήγαγαν την επέμβαση ανέφεραν ότι αυτή στέφθηκε με επιτυχία και ο ασθενής δήλωνε απολύτως ευχαριστημένος. Τώρα δηλώνει ακόμη πιο ευχαριστημένος καθώς πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως θα γίνει πατέρας. Η σύντροφός του έμεινε έγκυος λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επέμβαση. Ακόμη και οι γιατροί του νεαρού ανέφεραν ότι εξεπλάγησαν από αυτή την τόσο σύντομη εξέλιξη.

Είχαν υπάρξει και προηγούμενες απόπειρες μεταμόσχευσης πέους, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης στην Κίνα. Σύμφωνα με αναφορές, η επέμβαση είχε επιτύχει, ωστόσο ο οργανισμός του ασθενούς απέρριψε το όργανο αργότερα.

Στην τελευταία περίπτωση από τη Νότια Αφρική ο ασθενής που έλαβε το μόσχευμα ήταν 18 ετών και σεξουαλικώς ενεργός όταν υπεβλήθη στην αποτυχημένη περιτομή που του στέρησε το πέος του - απέμεινε μόλις ένα εκατοστό από το όργανό του.

Χειρουργοί του Πανεπιστημίου Stellenbosch και του Νοσοκομείου Tygerberg στη Νότια Αφρική διεξήγαγαν στις 11 Δεκεμβρίου του 2014 εννιάωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να τοποθετήσουν πέος δότη στον ασθενή. Ενας από τους χειρουργούς, ο Αντρέ βαν ντερ Μέρβε, ο οποίος ειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις νεφρού, ανέφερε στο BBC ότι «η μεταμόσχευση πέους είναι πολύ πιο δύσκολη καθώς τα αιμοφόρα αγγεία έχουν πλάτος 1,5 χιλιοστό. Στους νεφρούς τα αγγεία έχουν πλάτος περί το 1 εκατοστό».

Η χειρουργική ομάδα χρησιμοποίησε ορισμένες από τις τεχνικές που είχαν αναπτυχθεί για τις πρώτες μεταμοσχεύσεις προσώπου προκειμένου να καταφέρει να συνδέσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του πέους.


Ανάσταση… καρδιών

Χειρουργοί στην Αυστραλία πραγματοποίησαν τον Οκτώβριο του περασμένου έτους την πρώτη μεταμόσχευση «νεκρής» καρδιάς. Οι καρδιές που μεταμοσχεύονται σήμερα προέρχονται από δότες οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί εγκεφαλικά νεκροί αλλά η καρδιά τους συνεχίζει να χτυπά. Τώρα ομάδα γιατρών από το Νοσοκομείο St Vincent στο Σίδνεϊ «ανέστησε» και στη συνέχεια μεταμόσχευσε καρδιές οι οποίες είχαν σταματήσει να πάλλονται ως και επί 20 λεπτά. Η πρώτη ασθενής που έλαβε τέτοια «νεκρή» καρδιά δήλωσε ότι νιώθει πλέον δεκαετίες νεότερη και «ένας καινούργιος, διαφορετικός άνθρωπος». Η καρδιά είναι το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις αφότου σταματήσει να πάλλεται. Οι πάλλουσες καρδιές λαμβάνονται συνήθως από άτομα των οποίων έχει επιβεβαιωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος (η μη αναστρέψιμη, δηλαδή, βλάβη του εγκεφάλου με μόνιμη απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους). Μετά τη λήψη τους οι καρδιές συντηρούνται στον πάγο για περίπου τέσσερις ώρες πριν από τη μεταμόσχευσή τους στους λήπτες. Η καινοτόμος τεχνική που εφαρμόστηκε στο Σίδνεϊ αφορούσε την «ανάσταση» καρδιάς που είχε σταματήσει να πάλλεται σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται «heart-in-a-box» («καρδιά-σε-κουτί»). Μέσα στο ειδικό μηχάνημα η καρδιά διατηρείται ζεστή, ο καρδιακός παλμός αποκαθίσταται, ενώ ένα υγρό που τρέφει το μόσχευμα βοηθά στο να μειώνονται οι βλάβες στον καρδιακό μυ.
 
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια