H υπνοθεραπεία εξαλείφει τις κοινωνικές προκαταλήψεις


Υπνοθεραπεία προτείνουν αμερικανοί ερευνητές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκαταλήψεων και στερεοτύπων, σύμφωνα άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχολογίας Κεν Πάλερ, δοκίμασαν συμπεριφοριστική μέθοδο (τύπου Παβλόφ) σε μια ομάδα 40 εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν να δουν μια σειρά από εικόνες με περιεχόμενο εντελώς αντίθετο από αυτό με βάση το οποίο είχαν ανατραφεί. Κάθε φορά που ένα «πολιτικά ορθό» αντι-στερεότυπο εμφανιζόταν, ακουγόταν ένας συγκεκριμένος ήχος, ώστε ο άνθρωπος να συνδέει το αντι-στερεότυπο με τον ήχο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η έκθεση ενός ανθρώπου σε συνεχή ερεθίσματα αντίθετα από τις προκαταλήψεις του, βοηθά ώστε οι τελευταίες να μειωθούν. Τώρα οι αμερικανοί ερευνητές έρχονται να αποδείξουν ότι, η υπνοθεραπεία μπορεί να ενισχύει αυτή τη διαδικασία εξάλειψης των στερεοτύπων.

Έτσι λοιπόν, μετά την αρχική έκθεσή τους στα αντι-στερεότυπα, οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιμηθούν. Κι ενώ εκείνοι κοιμούνταν, σκοπίμως, ακουγόταν ο ίδιος ήχος που συνόδευε τις «πολιτικά ορθές» εικόνες προηγουμένως. Αυτή η υποσυνείδητη υπνοθεραπεία συνέβαλε, ώστε, όταν ξύπνησαν οι συμμετέχοντες, εμφάνιζαν λιγότερα στερεότυπα.

Η ενισχυτική επίδραση της υπνοθεραπείας (μείωση στερεοτύπων 56% σε σχέση με πριν τον ύπνο) φάνηκε να διαρκεί, καθώς μετά από μία εβδομάδα οι προκαταλήψεις παρέμεναν κατά 20% μειωμένες σε σχέση με πριν την υπνική «χειραγώγηση».

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τα πειράματα για να δουν σε πόσο βάθος χρόνου μπορεί να επιδράσει η υπνοθεραπεία.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να επιφέρει μονιμότερες αλλαγές νοοτροπίας στον άνθρωπο, αλλά και κατά πόσο θα ήταν ηθικά θεμιτό κάτι τέτοιο να συμβαίνει στη διάρκεια του ύπνου.

Ανεξάρτητοι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι ο ύπνος ανοίγει ενδιαφέρουσες δυνατότητες για την τροποποίηση διαφόρων αρνητικών πεποιθήσεων και γι' αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά. Επίσης, μια παρόμοια τεχνική ίσως θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την απεξάρτηση από συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η ανθυγιεινή διατροφή.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια