Κολοβακτηρίδιο βοηθά στον εντοπισμό καρκινικών μεταστάσεων στο ήπαρ


Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι με τη βοήθεια συγκεκριμένων στελεχών του κολοβακτηριδίου Εσερίχια κόλι (E.coli) μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο στο ήπαρ που έχει προκύψει από άλλα σημεία του σώματος.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, επιστημονική ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, εξηγεί ότι πολλές μορφές καρκίνου, περιλαμβανομένου του παγκρέατος και το παχέος εντέρου, τείνουν να εξαπλώνονται στο ήπαρ. Όσο νωρίτερα ανιχνευθούν οι ηπατικές μεταστάσεις, τόσο καλύτερες οι πιθανότητες θεραπείας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στελέχη του E.coli που φυσιολογικά υπάρχουν στο ήπαρ. Να σημειωθεί ότι δεν προκαλούν όλα τα στελέχη του κολοβακτηριδίου λοιμώξεις, αλλά υπάρχουν και κάποια που θεωρούνται φιλικά για τον οργανισμό, όπως και τα προβιοτικά βακτήρια.

Οι επιστήμονες επαναπρογραμμάτισαν στελέχη του E.coli ώστε να παράγουν ένα φωσφορίζον σήματα που θα βοηθούσε στον εντοπισμό τους, μέσω μιας απλής ανάλυσης ούρων.

Στη συνέχεια το κολοβακτηρίδιο χορηγήθηκε από του στόματος σε ποντίκια που είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου με μεταστάσεις στο ήπαρ. Το βακτήριο αποίκισε σχεδόν το 90% των όγκων του παχέος εντέρου στο ήπαρ των τρωκτικών. Έτσι κατάφεραν να εντοπίσουν τους όγκους που δε μπορούσαν να εντοπίσουν με τα υπάρχοντα διαγνωστικά μέσα.

Κανένα από τα ποντίκια δεν εμφάνισε αρνητικές παρενέργειες.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για τις πρώτες απτές αποδείξεις ότι η μέθοδος μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διάγνωση των ασθενών με ηπατικές μετάστασεις, μετά από αφαίρεση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, ενδεχομένως τα «καλά» στελέχη του E.coli να μπορούν να βοηθήσουν και στην αντιμετώπιση των καρκίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ήπαρ δεν είναι εύκολο να εξεταστεί με τις υπάρχουσες απεικονιστικές μεθόδους, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για εντοπισμό όγκων που έχουν προκύψει από μεταστάσεις.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια