Σήματα κινδύνου


Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Ηχηρά σήματα κινδύνου προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για το αδιέξοδο των πολιτικών λιτότητας στάλθηκαν τις τελευταίες μέρες: μια διαδήλωση-εξέγερση στο Μιλάνο και μια δημοσκόπηση στη Γαλλία.

Ο Ρέντσι πήρε το μήνυμα ότι δεν απειλείται από τους αντάρτες της παλαιάς φρουράς του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά από μια εξέγερση της κοινωνίας και κυρίως των νέων που απορρίπτουν την απορρύθμιση της εργασίας και τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας. Στόχος της εξέγερσης στο Μιλάνο ήταν η Expo ως πρόκληση σε εποχή σκληρής λιτότητας αλλά και οι εξευτελιστικοί όροι εργασίας στη διοργάνωση στη σκιά της απειλής του εθελοντισμού.
Η δημοσκόπηση στη Γαλλία, που καταγράφει το 80% των ερωτηθέντων να μην επιθυμεί υποψηφιότητα του Ολάντ για την προεδρική εκλογή του 2017 αλλά και το 81% που αποτιμά τα πεπραγμένα του αρνητικά, φωτίζει την επερχόμενη ώρα της αλήθειας για τη γερμανική Ευρωζώνη. Τη «Μάχη της Γαλλίας» την άνοιξη του 2017 ή και νωρίτερα, αν οι Ολάντ - Βαλς δεν αντέξουν στη διαχείριση της δημοσιονομικής λιτότητας που δεν θα γίνει ανεκτή από τη γαλλική κοινωνία και ταυτόχρονα θα καταγραφεί ως ανεπαρκής στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Την επόμενη διετία θα φανεί αν η αναπαλαίωση και η σκλήρυνση της Δεξιάς του Σαρκοζί είναι ικανή να στερήσει την πρωτιά από τη λαϊκιστική ακροδεξιά του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, ένα στοίχημα δύσκολο.
Ο Σαρκοζί σφυροκοπά τους Ολάντ - Βαλς για μεταρρυθμιστική αδράνεια και ευαγγελίζεται μια θεραπεία-σοκ που υποτίθεται ότι θα συρρικνώσει τις παθογένειες του κρατικού παρεμβατισμού. Ενα σκηνικό, δηλαδή, εντελώς διαφορετικό από αυτό του 2007, οπότε διεμβόλισε την εκλογική βάση τού τότε ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, με πλειοδοσία στην κατασταλτική προσέγγιση της παραβατικότητας στα προάστια. Ο Ολάντ απαξιώνεται, γιατί δεν υλοποίησε την ανατροπή της ευθυγράμμισης Σαρκοζί με τη Μέρκελ από τον Ιούνιο του 2012 και μετά.
Πέραν της εμπλοκής του σε σειρά σκανδάλων που μπορούν να τον οδηγήσουν σε δικαστικές περιπέτειες ανά πάσα στιγμή, ο Σαρκοζί είναι εγκλωβισμένος στην γραμμή τής με κάθε κόστος εδώ και τώρα προσαρμογής στους κανόνες του παιχνιδιού της γερμανικής Ευρωζώνης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να ακυρώσει τις δικές του στο πρόσφατο παρελθόν επιλογές. Η αναχαίτιση της Λεπέν απαιτεί εγκατάλειψη της σημερινής γραμμής πλεύσης στην Ευρωζώνη, ένα κόστος που στην καγκελαρία προβάλλει εξίσου απαγορευτικό με τον θρίαμβο της ακροδεξιάς στη Γαλλία.

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια