Μπροστά στην Νέα Συμφωνία: Ωδικά Πτηνά, Παπαγαλάκια και Στρουθοκάμηλοι


Η αξιοθαύμαστη υπομονή και το πείσμα φαινόμενο ενός καταταλαιπωρημένου λαού οδεύει μέρα την μέρα, ώρα την ώρα προς την δικαίωση - και η Ευρώπη προς την ελπίδα


Γράφει ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος

Το σκοτάδι των εχθρών της συμφωνίας χύθηκε ...άπλετο. Όλο το δηλητήριο μιας πολιτικής που ηττήθηκε χύνεται τώρα, στο παρά πέντε της νέας συμφωνίας.

Μάχες οπισθοφυλακών δίνει το σύστημα Σόιμπλε. Τα όργανά του οι μεσαίοι τεχνοκράτες στα διάφορα group της διαπραγμάτευσης, παραλογίζονται πλέον φανερά - αν και αυτό γινόταν όλο το προηγούμενο τρίμηνο αλλά αποκρυβόταν επιμελώς από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, εσωτερικού και εξωτερικού.

Τα "συστημικά" ελληνικά ΜΜΕ ξερνούν λαϊκισμό και ξενοδουλεία - όλα για τα αφεντικά, όλα για την ακροαματικότητα, όλα για την κυκλοφορία - κι ας έχουν ρίξει ένα λαό σε απελπισία και κατάθλιψη, κι ας έχουν υπονομεύσει όσο μπορούν την εθνική διαπραγμάτευση. Κάθε κακή τύχη θα τους αξίζει στο μέλλον.

Στην άλλη πλευρά είναι αξιοθαύμαστη η υπομονή ενός ολόκληρου λαού και ειδικά το πείσμα του: στηρίζει με θηριώδη ποσοστά τον ΣΥΡΙΖΑ και την νέα κυβέρνηση κι ας μην έχει δώσει παρά δείγματα γραφής. Στα τάρταρα βρίσκεται το σύστημα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού με τους τελευταίους να προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποκόψουν τον Τσίπρα από τον ...ΣΥΡΙΖΑ με επιθέσεις φιλίας και επιλεκτικές στοχοποιήσεις προσώπων και αμφισβήτηση της λαϊκής στήριξης στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης - αλλά ο Τσίπρας δεν μπορεί να γίνει Σταύρος δλδ "κόμμα του ενός". Η αριστερά είναι βαθιά δημοκρατική σε αντίθεση με το εξωνημένο ανεμομάζωμα νεοφιλελεύθερων κεντροαριστερών χωρίς ιδεολογία του Ποταμού...

Η συμφωνία έρχεται: θέλουν δεν θέλουν. Επειδή όσα επάνω τους πάτησε η ελληνική διαπραγματευτική οδύσσεια είναι αληθινά. Με λιτότητα δεν βάφονται αυγά - για να παραφράσουμε δημοφιλή ατάκα της οικονομίας. Με grexit κανένα πρόβλημα δεν λύνεται - αντίθετα όλοι οι μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις παραδέχονται ο ένας μετά τον άλλο το ανεξέλεγκτο και αχαρτογράφητο μιας ελληνικής επίσημης χρεοκοπίας. Κι έτσι πέφτουν το ένα μετά το άλλο τελεσίγραφο. "Δεν υπάρχει τελεσίγραφο της ΕΕ", "λάθος στην μετάφραση της συνέντευξης Λαγκάρντ", "προειδοποιεί η ΕΚΤ για το κόστος της πιθανής χρεοκοπίας" κλπ κλπ

Η συμφωνία είναι τόσο κοντά που ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει "γράψτε την, υπογράψτε την και δείτε μετά τις λεπτομέρειες"... Όλο το ζήτημα είναι πως θα σωθεί για άλλη μια φορά το ευρώ χωρίς να πανηγυρίσουν στην Ελλάδα και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαν κάπου δίκιο!

Η νέα συμφωνία είναι εδώ: τα ωδικά πτηνά των ΜΜΕ της κωλοτούμπας θα κελαηδήσουν πρόθυμα υπέρ του μέχρι χθες ακατανόμαστου Βαρουφάκη, τα παπαγαλάκια θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται τις δόσεις πανικού και υπονόμευσης με την δική τους δανειακή επιβίωση και οι στρουθοκάμηλοι της εξωνημένης κεντροαριστεράς θα προσφέρουν την ψήφο τους και τα υποκριτικά τους σέβη στην αξιοσύνη του "σοβαρού" πρωθυπουργού - αυτού μόνου και αποκομμένου από την ...ελαφρότητα του όλου ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επόμενες μέρες θα βρίθουν από κακοφωνία, θέατρο και ανατροπές: η κωλοτούμπα θα πάει σύννεφο από τους εχθρούς της συμφωνίας: προσδεθείτε και μη καπνίζετε φούμαρα - η συνέχεια επί της οθόνης.

Σκίτσο του τούρκου γελοιογράφου Aytoslu
Αριστερή Στρουθοκάμηλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια