Φακοσαλάτα µε ντοµατίνια και μπρουσκέτες µε τυρί και αντζούγιες


Υλικά


  • 200 γρ. φακές, κατά προτίµηση ψιλές
  • 1 µέτριο ξερό κρεµµύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
  • το λευκό και το τρυφερό πράσινο µέρος από 2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
  • τα φύλλα από 1/2 µάτσο φρέσκο µαϊντανό, ψιλοκοµµένα
  • 10 ντοµατίνια, κοµµένα στη µέση
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαµικό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκοµµένη (σε µεγάλα σούπερ µάρκετ), ή 3 κουτ. σούπας δυόσµος ή βασιλικός, χοντροκοµµένος (µε διαφορετικό αποτέλεσµα)

Για τις μπρουσκέτες με αντζούγιες
  • 6 φιλέτα αντζούγιας, καλά πλυµένα, ξαλµυρισµένα και ψιλοκοµµένα
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ, λιωµένο µε το πιρούνι, ή ξινοµυζήθρα ή 180 γρ. ανθότυρο, αναµεµειγµένο µε 70 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριµµένη
  • 3 κουτ. σούπας πασατέµπος ή ηλιόσπορος, καθαρισµένος (έτοιµος, καθαρισµένος σε µεγάλα σούπερ µάρκετ και ξηροκαρπάδικα) - εναλλακτικά, βάζουµε 1 κουτ. γλυκού σουσάµι
  • 4 µεγάλες ή 8 µικρές φέτες ψωµί της αρεσκείας µας

Εκτέλεση


Φακοσαλάτα: Σε µια µέτρια κατσαρόλα βάζουµε τις φακές µε 800 ml νερό, το κρεµµύδι, το κύµινο και τη δάφνη να βράσουν σε µέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν, χωρίς όµως να λιώσουν. Τις στραγγίζουµε, πετάµε τη δάφνη, τις ξεπλένουμε και τις βάζουµε σε µια βαθιά σαλατιέρα. Αλατοπιπερώνουµε, ρίχνουµε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεµµυδάκι, τα ντοµατάκια, τη ρίγανη και το µαϊντανό, ανακατεύουµε απαλά µε ένα κουτάλι και αφήνουµε τη σαλάτα στην άκρη.
Μπρουσκέτες: Σε ένα γουδί ή στο µούλτι χτυπάµε τις αντζούγιες µε το ελαιόλαδο για περίπου 2 - 3 λεπτά, µέχρι να προκύψει ένας πολτός. Βάζουµε τις φέτες ψωµιού στο γκριλ, στη µεσαία σχάρα, και τις ψήνουµε για περίπου 3 - 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τις βγάζουµε από το φούρνο, τις αλείφουµε πρώτα µε τον πολτό αντζούγιας και µετά µε το τυρί, τις ξαναβάζουµε στο γκριλ και τις ψήνουµε για περίπου 3 - 4 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν και να λιώσει κάπως το τυρί. Πασπαλίζουµε τις µπρουσκέτες µε τον πασατέµπο (ή τον ηλιόσπορο ή το σουσάµι) και σερβίρουµε µε τη φακοσαλάτα.

  • Μερίδες 4
  • Προετοιμασία 30΄
  • Μαγείρεμα 30΄ 

Γαστρονόμος 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια