Νέα τακτική με διαδοχικές αναλύσεις αίματος υπόσχεται έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών


Μια νέα διαγνωστική τεχνική με διαδοχικές εξετάσεις αίματος αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη στον εντοπισμό του καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
 
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την Δρ Ούσα Μενόν, υποστηρίζει ότι η διαχρονική μελέτη των επιπέδων της πρωτεΐνης CA135 στο αίμα των γυναικών μπορεί να συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου των ωοθηκών στο 86% των περιπτώσεων.

Σήμερα, η διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου γίνεται, είτε μέσω εξέτασης αίματος που ελέγχει άπαξ τα επίπεδα της πρωτεϊνης CA125, είτε μέσω υπερήχων.

Ωστόσο, η νέα μέθοδος βασίζεται στη στατιστική ανάλυση του επιπέδου της συγκεκριμένης πρωτεΐνης διαχρονικά, εφόσον η γυναίκα υποβάλλεται σε αιματολογικό έλεγχο ετησίως.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 46.000 γυναίκες, άνω των 50 ετών, για μια περίοδο 14 ετών. Και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού ανέλυσαν τα στοιχεία κάθε γυναίκας και μπόρεσαν να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στο μέλλον. Η εκτίμηση βασίζεται στο συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων, όπως η ηλικία της γυναίκας, το επίπεδο της πρωτεΐνης κατά την πρώτη εξέταση αίματος, το πώς και πόσο το επίπεδο της πρωτεΐνης μεταβάλλεται από έτος σε έτος κ.α.

Άρα, ενώ η νέα διαγνωστική τεχνική εντοπίζει έως και το 86% των γυναικών με επιθετικό επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, το υπάρχον μέχρι σήμερα τεστ δεν θα εντόπιζε έγκαιρα ούτε τις μισές από αυτές τις περιπτώσεις (41% - 48%), όπως έχουν δείξει προηγούμενες κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

Αν και η Δρ Μενόν χαρακτηρίζει ως «πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα» σημειώνει ότι μένει να αποδειχθεί, όταν η κλινική δοκιμή θα έχει πλέον ολοκληρωθεί, κατά πόσο η σημαντική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της διάγνωσης είναι όντως αρκετά έγκαιρη, ώστε να «μεταφράζεται» πρακτικά στο να σώζονται οι ζωές περισσότερων γυναικών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια