Μετωπική Αθήνας με ΔΝΤ


Έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τους εταίρους, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι βρισκόταν κοντά στον έντιμο συμβιβασμό, προκαλεί η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επαναφέρει ως προϋπόθεση στο τραπέζι για συμφωνία το πακέτο των εργασιακών και το ασφαλιστικό.

Είναι πασιφανές ότι από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προϊδέασε χωρίς δεσμευτικές αναφορές τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (την περασμένη Πέμπτη) ότι μπορεί η κυβέρνηση να περάσει από την ενδιάμεση προς την τελική συμφωνία ακόμη και εντός του Μάη, η μία πλευρά δείχνει ξεκάθαρα ότι επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με μακρύ μάλιστα ορίζοντα. Ωστόσο η μετωπική σύγκρουση την οποία εν πολλοίς προανήγγειλε το ΔΝΤ δια των εκπροσώπων του στο Brussels Group κάθε άλλο παρά αποδεικνύει ότι καταγράφεται διάθεση συμφωνίας από τους εταίρους παρά τις δημόσιες δηλώσεις ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι εταίροι οδηγούν ξανά σε σημείο 0 τη διαπραγμάτευση, ενώ εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας - να σημειωθεί ότι η χώρα από τον περασμένο Αύγουστο φροντίζει και αποδίδει τα «χρέη» της προς τους δανειστές, ενώ εκείνοι απέχουν από τη διαδικασία καταβολής των δόσεων αναμένοντας τη νέα συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν διακοπεί οι συνομιλίες και ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί σχέδιο απεμπλοκής από την τρίμηνη χωρίς «δια ταύτα» διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αντιθέτως, όλες τις τελευταίες μέρες στο Brussels Group η ελληνική ομάδα κατέθεσε συγκεκριμένες σαφώς βελτιωμένες προτάσεις με στόχο τη συμφωνία, γνωρίζοντας δε ότι αρκετές από τις προτάσεις παρέπεμπαν σε μίνι φοροεπιδρομή. Παρόλα αυτά ουδεμία συμφωνία προέκυψε, ενώ το ΔΝΤ επανήλθε στο αίτημα για «ομαδικές απολύσεις» και άνοιγμα του ασφαλιστικού.
Όλο το δύσκολο παζλ στην πορεία για την εξεύρεση συμφωνίας ή της ρήξης (αν θεωρηθεί τελικά από την κυβέρνηση αυτονόητη πράξη) ετέθη προς ανάλυση στο τραπέζι της χθεσινοβραδινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι συμμετέχοντας της Ομάδας Διαπραγμάτευσης και όχι μόνο (μεταξύ άλλων οι κ. Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Παππάς, Σακελλαρίδης, Σαγιάς) πήραν στα χέρια τους το τελευταίο «ραπόρτο» από τις συνεδριάσεις του Brussels Group, προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα.
Η ρευστότητα
Το σίγουρο είναι ότι από σήμερα το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια ξαναπιάνουν δουλειά στις Βρυξέλλες και όπως έχει επισημάνει το «Εθνος της Κυριακής» με αναφορά στον στόχο της κυβέρνησης για τελική συμφωνία μέσα στον Μάη, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι την Τετάρτη που συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να υπάρξει ένα «σινιάλο» περί ενδεχόμενης συμφωνίας που να επιτρέπει το άμεσο άνοιγμα της ρευστότητας. Επιδίωξη πάντως του Μεγάρου Μαξίμου είναι να συγκληθεί, εφόσον όντως υπάρξει πρόοδος, το Eurogroup (μέσω τηλεδιάσκεψης) την Παρασκευή, αν όχι την «τελική» 11η Μαΐου για να λάβει αποφάσεις.
Τη ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας ξεκινά νέο κύκλο επικοινωνιών σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο ώστε να ενημερώσει Ευρωπαίους ηγέτες, την καγκελάριο Α. Μέρκελ και άλλους, όπως και εκπροσώπους των θεσμών για τη σημαντική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας ότι η «μετωπική» που δείχνει το ΔΝΤ με τη στάση του δεν θα οδηγήσει σε λύση αλλά σε παράταση της αβεβαιότητας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Στο ίδιο κλίμα είναι και κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι κ. Βούτσης, Σκουρλέτης, Στρατούλης και οι οποίοι με δηλώσεις τους είτε ζητούν πολιτικές αποφάσεις μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, είτε επαναλαμβάνουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν και ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να τις προσπεράσει.
Ερωτηματικό εντοπίζεται και δίπλα στο ζήτημα για τη σύνταξη ή την προώθηση προς ψήφιση στη Βουλή του πρώτου πολυνομοσχεδίου, καθώς η κυβέρνηση το έχει προς το παρόν αποσύρει εκτιμώντας ότι στο τραπέζι θα επανέλθει κάποια στιγμή η συμφωνία-πακέτο.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια