Άσκηση ετοιμότητας για επιθέσεις τζιχαντιστών


Συμμετείχαν στρατιωτικοί από Ελλάδα, Σερβία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη


Γράφει ο Θανάσης Αργυράκης

Άσκηση, με ένα από τα σενάρια την αποτροπή επιθέσεων αυτοκτονίας τζιχαντιστών σε βαλκανικές χώρες, πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή τεχνικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Σερβίας και της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Πρόκειται για την Διαβαλκανική Άσκηση «Περίανδρος – 2015» που έγινε από τις 18 έως τις 22 Μαΐου 2015, στην έδρα της Σχολής Μηχανικού.

Στο μεταξύ, μετά τις κοινές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, η Ελλάδα προχωρεί τις επόμενες ημέρες σε κοινή αεροπορική άσκηση με την Αίγυπτο. Κάτι που έχει σημασία, δεδομένου ότι η στρατιωτική συνεργασία αναπτύσσεται παράλληλα με τις επαφές Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) στην περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

Η άσκηση «Περίανδρος – 2015»

Στην άσκηση «Περίανδρος – 2015» οι δυνάμεις οι οποίες πήραν μέρος είχαν ως αποστολή, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), να «εκκαθαρίσουν περιοχές και κτιριακές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν από την Διακρατική Δύναμη και, τέλος, να εξαλείψουν απειλές από βομβιστές αυτοκτονίας και παγιδευμένα οχήματα».
Στην άσκηση, εκτός από τις σχετικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, των τριών χωρών, μετείχαν η ΕΛ.ΑΣ., το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
«Η εκπαίδευση των κρατών που συμμετείχαν –αναφέρει το ΓΕΣ- είχε ως αποτέλεσα την επιχειρησιακή δράση μικτών ομάδων EOD με όμοια φιλοσοφία αντιμετώπισης των περιστατικών και κοινή λήψη απόφασης».
Επίσης, «στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν νεοαποκτηθέντα ειδικά οχήματα, τα οποία αναβαθμίζουν την ικανότητα και την ταχύτητα επέμβασης».

Κοινή Ελληνο-αιγυπτιακή αεροπορική άσκηση

Στο μεταξύ, από τις 29 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου 2015, έχει προγραμματιστεί να γίνει με την Αίγυπτο η άσκηση «Houras 2015», με τη συμμετοχή δυνάμεων των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας και Αιγύπτου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας 2015 των δύο χωρών. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα μετάσχει με τέσσερα αεροσκάφη και ανάλογο προσωπικό, το οποίο θα μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Tanta.
Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα συχνές είναι οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας – Ισραήλ, που διεξάγονται τόσο στη χώρα μας όσο και στο Ισραήλ. Πρόσφατα διεξήχθησαν και κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο φόντο των δύο τριμερών συναντήσεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, τόσο επί κυβέρνησης Σαμαρά, όσο και της τωρινής, για την περαιτέρω τριμερή συνεργασία και ειδικότερα στο ζήτημα των ΑΟΖ των τριών χωρών. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει επί προηγούμενης κυβέρνησης και προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, οι οποίες συνεχίζονται και τώρα, και δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Τόσο με την Αίγυπτο, όσο και με το Ισραήλ, ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των επαφών είναι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Αναμένεται κλιμάκωση της δράσης του ισλαμικού κράτους λόγω γενεθλίων
Στις 29 Ιουνίου κλείνει ένας χρόνος από την αυτό-ανακήρυξη του χαλιφάτου


Καθώς η επέτειος ενός έτους από τη δημιουργία του αυτο - αποκαλούμενου «χαλιφάτου» πλησιάζει, το Ισλαμικό Κράτος θα θέλει να παρουσιαστεί πιο ισχυρό από ποτέ, υποστηρίζει ο Τσάρλι Γουίντερ, ειδικός στην αντιτρομοκρατία στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Quilliam Foundation με έδρα το Λονδίνο. Όπως υποστηρίζει ο Γουίντερ, το Ισλαμικό Κράτος, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες «θα είναι πιο ενεργό από ποτέ», με τη μεγάλη επέτειο του ενός έτους από τότε που ο αρχηγός της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκνάντι, αυτοανακηρύχθηκε χαλίφης να βρίσκεται προ των πυλών.

Επιπλέον η επέτειος της 29ης Ιουνίου συμπίπτει με την αρχή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, περίοδος που αποδείχθηκε αρκετά ενεργή για την οργάνωση το 2013, όταν απελευθερώθηκαν εκατοντάδες μαχητές από τις δύο μεγάλες φυλακές του Ιράκ - του Αμπού Γκράιμπ και του Τάτζι. Σύμφωνα με τον Γουίντερ, οι πρόσφατες νίκες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, καταλαμβάνοντας το Ραμάντι και την Παλμύρα, ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να δώσουν στο Ισλαμικό Κράτος την απαραίτητη δυναμική.

«Υπάρχει μία ενορχηστρωμένη προσπάθεια η οργάνωση να παρουσιαστεί πιο σχετική από ποτέ, πιο ισχυρή από ποτέ και πιο επιθετική απέναντι από τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας» προσέθεσε ο βρετανός ειδικός, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζει «περισσότερη βία, περισσότερες νίκες και περισσότερες επιθέσεις». Κατακλύζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα τζιχαντιστικά φόρουμ με φωτογραφίες μαχητών να πολεμούν τις εχθρικές δυνάμεις, να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας, να εκτελούν αποκεφαλισμούς και να τοποθετούν μαύρες σημαίες στις κατακτημένες πόλεις, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι δεν αποδυναμώνεται από την εκστρατεία των ξένων δυνάμεων εναντίον του. Ο Γουίντερ πιστεύει ότι οι επιθέσεις «μοναχικών λύκων» όπως αυτές στο Σίντνεϊ ή στο Παρίσι θα συνεχίσουν στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, ακόμη και αν οι δράστες δεν έχουν άμεση σχέση με την οργάνωση.

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού ισλαμιστικής προπαγάνδας Dabiq, ένα άρθρο που έφερε την υπογραφή του βρετανού δημοσιογράφου Τζον Κάνλτι, ομήρου της οργάνωσης, προειδοποιεί ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να διεξάγουν επίθεση ενάντια στην Αμερική «με κάτι μεγάλο... κάτι πραγματικά επικό». Ο Γουίντερ υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, καθώς αν το Ισλαμικό Κράτος πράγματι σχεδίαζε μία μεγάλη επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα το διατυμπάνιζε. «Μία σημαντική, με πολλούς νεκρούς επίθεση θα εξυπηρετούσε τους στόχους του Ισλαμικού Κράτους αλλά αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε σημαντικές αλλά με λίγους νεκρούς δράσεις από άτομα που μόνο κατ' όνομα ανήκουν στην οργάνωση. Δεν μπορούμε να το προβλέψουμε τι πρόκειται να συμβεί» σχολίασε ο Γουίντερ.

Πηγές, «Ελεύθερος Τύπος», «Το Βήμα»

Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια