Καμπανάκι τραπεζιτών για τις αναλήψεις μετρητών


Προσοχή στις ληστείες το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος


Έντονη ανησυχία στους τραπεζικού κύκλους της χώρας προκαλεί το κύμα μαζικών αναλήψεων μετρητών, κυρίως από μικροκαταθέτες. Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις και κυρίως οι φήμες για επιβολή capital controls το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δηγούν μαζικά τους καταθέτες στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών -απειλώντας- σύμφωνα με τους τραπεζίτες- να δυναμιτίσουν το σύστημα.
Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, ακόμη και αν η χώρα συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές της, υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να «στραγγίξουν» από μετρητά λόγω των συνεχών αναλήψεων, με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία. 
Τις τελευταίες ημέρες ήταν αρκετά συχνό το φαινόμενο καταθέτες -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- να «σηκώνουν» ποσά έως 10.000 ευρώ, με σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές μέρος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη συχνά οι πελάτες ζητούσαν μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα -200 ή και 500 ευρώ- προκειμένου να τα κρύβουν πιο εύκολα.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η τάση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό γιατί δεν αποκλείουν να υπάρξει κύμα ληστειών, με δεδομένο ότι οι εγκληματίες γνωρίζουν πλέον ότι σε πολλά σπίτια υπάρχουν μεγάλα ποσά σε μετρητά. Καθώς μάλιστα το τριήμερο πολλοί είναι εκείνοι που θα εγκαταλείψουν τα σπίτια του, έχει χτυπήσει καμπανάκι στην αστυνομία, που περιμένει έξαρση των διαρρήξεων. 
Σημειώνεται ότι αντίστοιχο σκηνικό είχε συμβεί και το 2012 όταν ήταν ιδιαίτερα έντονη η φημολογία περί επιστροφής στη δραχμή. Οι τραπεζίτες προσθέτουν επίσης ότι η ανησυχία από την πλευρά των καταθετών θυμίζει τα σκηνικά ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες εκλογές του 2012. Τότε, πραγματοποιήθηκαν μαζικές εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Με τη διαφορά όμως ότι τότε τις εκροές έκαναν κυρίως μεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι μετέφεραν χρήματα στην Κύπρο, την Ελβετία και σε άλλες χώρες, Τώρα όμως, το κύμα των αναλήψεων αφορά κυρίως μικροκαταθέτες, οι οποίοι «σηκώνουν» τις οικονομίες τους, προκειμένου να φυλάξουν τα χρήματα σπίτι τους, φοβούμενοι το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις αναλήψεις από τα ATM. 

Προσοχή στις ληστείες 
Έτσι, πέρα από τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, οι τραπεζίτες, αλλά και οι αστυνομικές αρχές, έρχονται αντιμέτωπες με έναν ακόμη σοβαρό πονοκέφαλο. Καθώς οι σπείρες των ληστών γνωρίζουν ότι ειδικά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα υπάρχουν πολλά μετρητά σε σπίτια, αναμένεται μπαράζ «χτυπημάτων». Σε αυτές τις περιπτώσεις, θύματα είναι κυρίως ηλικιωμένοι, που κατά κανόνα λόγω ανασφάλειας έχουν περισσότερα μετρητά «κάτω από το στρώμα». Παράλληλα, υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα, τα οποία παρακολουθούν τους καταθέτες από τη στιγμή που παίρνουν τα χρήματα στο γκισέ μέχρι το σπίτι τους και «χτυπούν» λίγες ώρες αργότερα. 
Τόσο οι τράπεζες όσο και η αστυνομία ζητούν από τους καταθέτες να είναι προσεκτικοί και συγκρατημένοι, καθώς κινδυνεύουν όχι μόνο να χάσουν όλες τις οικονομίες τους, αλλά και να πέσουν θύματα βίας από τους αδίστακτους ληστές.

moneyguru.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια