Η αλήθεια για τις έμμεσες αυξήσεις στη ΔΕΗ


Αύξηση από την πίσω πόρτα ή συνδικαλιστική δικαίωση σε εποχές… μετα - Μνημονίου; 


Το περίφημο «τροφείο», η έμμεση αύξηση των 132 ευρώ το μήνα στους εργαζομένους της ΔΕΗ, ανοίγει πολιτική θύελλα και εγείρει σοβαρά ερωτήματα περί συνδικαλιστικής πρακτικής και ηθικής.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε η διοίκηση της ΔΕΗ αναδιπλώνεται και, επί της ουσίας, τροποποιεί τη σύμβαση δηλώνοντας τώρα ότι το «τροφείο» θα δοθεί σε πρώτη φάση μόνον στους εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής και θα κοστίσει μόνον 15 εκατομμύρια ευρώ. Η αρχική εκδοχή, που περιελάμβανε και τους 18.766 εργαζομένους της ΔΕΗ ανέβαζε το ετήσιο κόστος στα 33,6 εκατομμύρια ευρώ και ισοδυναμούσε με μισθολογική αύξηση της τάξης του 8% έως 10%.Η έκρηξη όμως που προκλήθηκε ανοίγει ξανά, με θερμό τρόπο, το κεφάλαιο του σκληρού συνδικαλισμού και αφήνει ανοιχτά σοβαρά πολιτικά ζητήματα: Η κυβέρνηση αποστασιοποιείται, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει άγνοια, οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι είχαν την – σιωπηρή έστω – έγκριση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά καλώντας όσους ενοχλούνται να… πιούν ξύδι.
Και μέσα σ’ όλη αυτή τη θύελλα μένουν ανοιχτές δύο γκρίζες ζώνες: Το εάν, όντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε το «πράσινο φως» για να κλειδώσουν οι αυξήσεις κι εάν οι διαπραγματεύσεις για την επίμαχη συλλογική σύμβαση έκλεισαν πριν ή μετά τις εκλογές.
Επ' αυτών των δύο ζητημάτων κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν χθες το βράδυ ότι «η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι επομένως εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική».
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Κ. Κουτσοδήμας υποστήριξε (μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm) ότι κατά την συνάντησή του προεδρείου του σωματείου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο υπουργός «έδωσε το πράσινο φως» για τη συμφωνία.
Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Σταμάτης Ρέλιας επέμεινε ότι η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου όταν και υπογράφηκε η συλλογική σύμβαση. Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε κατηγορηματικά ότι «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν πριν τις εκλογές, παρόλο που η υπογραφή της σύμβασης έγινε μετά». Συνολική, δε, γενική θέση της κυβέρνησης είναι πως «δεν παρεμβαίνει μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, και των συνδικάτων και στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν κρύβουν την δυσφορία τους για το γεγονός ότι η πρώτη συλλογική σύμβαση που υπογράφεται σε εποχή ανθρωπιστικής κρίσης έχει ως εργοδότη το δημόσιο.
Σ’ αυτό το κλίμα, καταγράφεται και η αιχμηρή ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης με τον τίτλο «Όχι Πόντιοι Πιλάτοι»: «Όταν η κυβέρνηση», έγραψε, «ιδρώνει να βρει ευρώ το ευρώ τα χρήματα για τα κουπόνια σίτισης των φτωχών στη χώρα μας, είναι προκλητικό να υπογράφεται σύμβαση με τα περιβόητα... «τροφεία» για εργαζόμενους, δηλαδή αυξήσεις μισθών από την πίσω πόρτα. Και είναι υποκριτικό να επικαλούνται την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όταν μάλιστα ο εργοδότης είναι δημόσια επιχείρηση. Όλοι κρινόμαστε!».
«Αν ισχύει, έχω πρόβλημα», ήταν άλλωστε και η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη όταν ρωτήθηκε για το θέμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Το πρόβλημα, πολιτικό και συνδικαλιστικό, ήρθε να επιτείνει και η – αν μη τι άλλο «θερμή» - ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος: «Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα ξανανοίξει η ΕΡΤ», καταλήγει η μακροσκελής ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που η κυβέρνηση θα ξαναπροσλάβει τις καθαρίστριες. Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που θα επαναπροσληφθούν όσοι εκδιώχθηκαν και απολύθηκαν βάναυσα. Ξέρουμε ότι σας ενοχλεί που ο βασικός μισθός θα πάει στα 751€. Για τις ενοχλήσεις σας, ξύδι, που λέει και ο λαός μας».
Οι συνδικαλιστές, πάντως, της ΔΕΗ αντιτείνουν ότι το «τροφείο» δεν είναι τίποτα μπροστά στις μειώσεις μισθών που υπέστησαν μετά το 2010 με βάση το νόμο 4024 – μειώσεις που, σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν και το 40% και συνολικά υπολογίζονται σε 700 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες περικοπές μισθοδοσίας για την επιχείρηση.
Η δε διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει ότι δεν πρόκειται για χρηματικές αυξήσεις αλλά για κουπόνια σίτισης για τους καφέδες και τα σάντουιτς που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Η αλήθεια είναι, όμως, πως μέχρι σήμερα τέτοια παροχή, έστω και σε είδος, δεν προβλεπόταν και, ως εκ τούτου, το «τροφείο» οδηγεί σε μια πραγματική αύξηση αποδοχών από 130 έως 150 ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι ο μέσος καθαρός μισθός στη ΔΕΗ κυμαίνεται ανάμεσα στα 1500 και τα 1600.

tvxs.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια