Κάτι άλλο έχει αρχίσει


Γράφει ο Δημήτρης Παπαχρήστος, 
Συγγραφέας

Δεν αρκούν οι πολιτικές κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας, λειτουργούν στο τέλος ως φιλανθρωπία, όπου η Εκκλησία έρχεται να τακτοποιήσει και να απαλείψει τις ενοχές των εχόντων που διαφεντεύουν τη ζωή μας εντός και εκτός της Ελλάδας.

Δεν αρμόζουν τα μπαλώματα και οι τεχνοκρατικοί λογαριασμοί σε μια αριστερή κυβέρνηση που εκλέχθηκε όχι μόνο για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση αλλά και να ανατρέψει τις αιτίες που προκαλούν πολλαπλές κρίσεις, τουτέστιν το καπιταλιστικό σύστημα, στο οποίο στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να παίξει αυτό τον ρόλο, να γίνει ο σπινθήρας, καθότι όλη η Ενωμένη Ευρώπη της Γερμανίας έχει επιβάλει την? ξηρασία και έχει καταντήσει παίγνιο στα αρπακτικά χέρια της πραγματικής εξουσίας που είναι οι κεφαλαιούχοι και οι τραπεζίτες.
Φάνηκε στις διαπραγματεύσεις πως φοβούνται τη γενικότερη ανάφλεξη, καθότι η λιτότητα αυξάνει την ανεργία. Πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι -μια ολόκληρη χώρα- βρίσκονται στην ανέχεια και απειλούν τα σαθρά πλέον θεμέλια της Ευρώπης. Δεν αρμόζουν σε μια αριστερή κυβέρνηση τα παιχνίδια με τις λέξεις. Χρειάζεται να ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό πως τίποτα δεν θα μας δανειστεί, δεν θα μας χαριστεί, αν δεν απαιτήσουμε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ο φαύλος κύκλος των προγραμμάτων, ή άλλως δανειακών συμβάσεων, οδηγεί στην παρατεταμένη εξάρτηση και φυσικά στην περαιτέρω συσσώρευση κερδών σε αυτούς που εκμεταλλεύονται την κρίση.
Το να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας έχει να κάνει με την παραγωγική ανάπτυξη που δεν φαίνεται από πουθενά. Ας αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επικοινωνιακές πολιτικές που «βαφτίζουν το κρέας ψάρι». Οι φωνές που ακούστηκαν επισημαίνουν τους κινδύνους. Ο ένας συμβιβασμός φέρνει τον άλλον και ο τρίτος οδηγεί στην ήττα.
Στους τέσσερις μήνες θα φουσκώσει η κοιλιά, δεν θα κρυφτεί η... εγκυμοσύνη. Αγκομαχάει ο μισός πληθυσμός και δεν είναι απρόσωποι άνθρωποι, ούτε αριθμοί, έχουν όνομα και περηφάνια. Στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια που κάνει, αλλά θα τον στηρίξουν ακόμα περισσότερο αν γνωρίζουν την αλήθεια και δεν κολυμπάνε στις ψευδαισθήσεις...
Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Λικ Νανσί επεσήμανε πως «η μείωση των προοπτικών για ανάπτυξη και πρόοδο διαμορφώνει έναν απρόβλεπτο κόσμο. Εχουμε εισέλθει σε μια βαθιά μετάλλαξη του πολιτισμού... Σε αυτήν τη μετάλλαξη σίγουρα το πρώην αποκαλούμενο "δυτικό" βρίσκεται στο τέλος του, αλλά επειδή η "Δύση" έχει ήδη εξαπλωθεί παγκοσμίως, το τέλος βρίσκεται παντού. Κάτι άλλο θα αρχίσει - και σίγουρα έχει ήδη αρχίσει με έναν μη ορατό τρόπο». Σε αυτή την πρωτοποριακή θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι τυχαίο γεγονός πως έχει γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο και η ελπίδα για τη ριζική ανατροπή του συστήματός τους, που ανακυκλώνει και αναπαράγει την κρίση. Δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθύτατα υπαρξιακή και πολιτιστική. Αυτό που συμβαίνει την υπερβαίνει. Ζούμε σε μια έκτακτη και εξαιρετική εποχή, το άγνωστο και το αναμενόμενο έχει εισέλθει στην Ιστορία, έχει να κάνει με την άνοδο και την πτώση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Θετικά τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης. Εχουν σημειωθεί και κάποια στραβοπατήματα. Το θέμα είναι να μη χαθεί ο τελικός στόχος, που είναι η άμεση δημοκρατία, για την απελευθέρωση, την αλληλεγγύη, την ισότητα μέσα στο διαφορετικό που είμαστε και τη δικαιοσύνη.

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια