Μίζες


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Εαν η κυβέρνηση επιτύχει να αποσπάσει, με διεθνή δικαστική συνδρομή ή με εξωδικαστικό συμβιβασμό, ηλεγμένες και τεκμηριωμένες πληροφορίες για “προμήθειες” (ελληνιστί μίζες) που τυχόν έλαβαν διεφθαρμένοι Έλληνες αξιωματούχοι για κρατικές προμήθειες, θα επιτύχει ολική σάρωση της φαυλοκρατίας της Μεταπολίτευσης.

Διότι θα εκθεμελιωθεί ολόκληρο το σύστημα μέσω του οποίου επροωθούντο στο προσκήνιο ελεγχόμενα πρόσωπα-εκπρόσωποι της διαπλοκής, στηρίζονταν πολιτικά και επικοινωνιακά με πακτωλούς “μαύρου χρήματος”, αλληλοϋποστηρίζονταν και όλοι μαζί προωθούσαν τα συμφέροντα που υπηρετούσαν.
Το “ξήλωμα” του εικαζόμενου κυκλώματος θα προκαλέσει σοκ και δέος στην κοινή γνώμη, διότι θα αποκαλύψει την βαθύτερη, ποινικού χαρακτήρα διάσταση προσώπων και ομάδων υπεράνω πάσης υποψίας. Ταυτόχρονα, θα εξυγιάνει το τοπίο και θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις θεμελιώδεις αξίες που διέπουν την λειτουργία κάθε ευνομούμενης πολιτείας. Αξίες που εσκεμμένα περιθωριοποιήθηκαν, γραφικοποιήθηκαν ή και λοιδωρήθηκαν ως δήθεν ξεπερασμένες από διάφορους επικοινωνιακούς μηχανισμούς-συμμάχους και όργανα της διαφθοράς, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα ανοχής προς την διαφθορά. Αξίες όπως η εντιμότητα, η ακεραιότητα, η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια, η αλήθεια, που εξαφανίστηκαν από το λεξιλόγιό μας τα τελευταία χρόνια, ασφαλώς όχι τυχαία.
Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων θα αποβάλει από τον δημόσιο βίο και τις θέσεις εξουσίας και ευθύνης τους φαύλους, που προέταξαν το άνομο ιδιωτικό τους συμφέρον έναντι του πατριωτικού τους καθήκοντος. Και θα λειτουργήσει ως προληπτικός μηχανισμός αποτροπής τυχόν επανεμφάνισης, στον δημόσιο βίο, ανήθικων προσώπων.
Ασφαλώς η διαφθορά, και οι διάφορες συμμορίες που την υπηρετούσαν, δεν θα είχαν βρει έδαφος να αναπτύξουν την άνομη δραστηριότητά τους, εάν δεν διέθεταν πολιτική κάλυψη. Αυτήν την πιθανή πολιτική κάλυψη πρέπει να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν οι διωκτικές αρχές, χωρίς αναστολές. Ενώπιον του νόμου, όλοι είναι ίσοι.
Οι πολιτικές συνέπειες μίας εις βάθος κάθαρσης θα έχουν κοσμοϊστορικό χαρακτήρα. Θα υπάρξει αλλαγή κλίματος στην ελληνική κοινωνία, που βιώνει δεκαετίες τώρα την καταθλιπτική παρουσία της σκιάς της διαφθοράς στον δημόσιο βίο. Σκάνδαλα επί σκανδάλων αποκαλύπτονταν, η κοινή γνώμη έμενε άφωνη, και μετά ακολουθούσε η γνωστή ρήση “όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα”. Ποιός πολίτης πάει έτσι εύκολα στον Εισαγγελέα; Στην συνέχεια η υπόθεση “ξεθύμαινε”, η δικαιοσύνη έμενε αβοήθητη, χωρίς τα αναγκαία στοιχεία και χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία. Και εν τω μεταξύ ο θόρυβος επικαλυπτόταν από νέα σκάνδαλα, που αποσπούσαν την προσοχή της κοινής γνώμης σε άλλη κατεύθυνση.
Πραγματικά μία τεκμηριωμένη αποκάλυψη θα προκαλέσει σεισμό.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια